Podijeli članak

Na Cestama u Bosni i Hercegovini danas se prometujepo mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima, javljaju iz Automoto saveza BiH.

Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra u većem dijelu zemlje.

Na R-414 Banja Luka - Kneževo zbog jakih udara vjetra proglašeno izvanredno stanje, pa se ovom dionicom ne preporučuje kretanje.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova u tunelu Oštrik na dionici A-1 Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, promet je preusmjeren u pretjecajnu traku.
 
Zbog radova obustavljen je promet na M-5 Sarajevo - Pale (u tunelu Kalovita Brda). Vozila se preusmjeravaju na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na M-14.1 Brčko - Lončari obustavljen je promet zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, prometuje se R-460 Brčko - Cerik, kao i lokalnim cestama i ulicama u naselju.

Zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi, usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (Gornji Šeher).

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na: 
- M-14.1 Odžak - Vukosavlje.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom  
dana na:
- M-14.1 Brod - Odžak, Brčko - Bijeljina (naselje Gredice),
- M-19.3 Rogatica - Ustiprača (u mjestu Dub).

Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je promet od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, te od raskrižja ulica maršala Tita i braće Brkića do Trga Ivana Krndelja (autobusna stanica).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04 iduće godine na cestama u BIH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Zimskom opremom smatra se:
Zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume čija dubina profila (ŠARA) gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.Za teretna vozila i autobuse, osim navedenog, to su još lopata i vreća pijeska, priopćeno je iz IC AMSBIH-a.