Podijeli članak

Zapovjednik mehanizirane bone Tigrovi, Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, bojnik Krešimir Kršinić, u pulskoj je bolnici izrazio žaljenje zbog napada na 69-godišnjeg umirovljenika Evelina Valea u kojem je sudjelovao i jedan pripadnik HV-a, piše 24sata.

Tijekom posjeta napadnutom obratio se njemu i njegovoj obitelji:

"Došli smo posjetiti gospodina Valea. Izražavamo naše najdublje žaljenje. Stojimo na raspolaganju ako trebate bilo kakvu pomoć. Hrvatska vojska najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje našeg pripadnika. To će biti stegovno kažnjeno."

Na pitanje hoće li nasilnik biti izbačen iz vojske, odgovorio je:

"Trenutačno su izvidi u tijeku, i kad istraga bude gotova, dat ćemo detaljne podatke. Sve ovo može rezultirati izbacivanjem iz Hrvatske vojske."

Napadnuti Vale rekao je kako prihvaća ispriku zapovjednika Tigrova i kako zna da je u pitanju djelo pojedinca.

Tijekom dana s ozlijeđenim je telefonom razgovarao i ministar Krstičević, koji mu se također ispričao te mu zaželio brzi oporavak.

"U ovom slučaju, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe", zaključuju u MORH-u.

Podsjetimo, tri mladića u nedjelju ujutro napala su i pretukla umirovljenika Evelina (67). Verbalno su napali umirovljenika koji je radio kao čuvar na terasi kafića. On im je rekao da se udalje, no oni su se ubrzo vratili maskirani i naoružani palicama. Na njega su bacali stolce i cipelarili ga na cesti. 

Teško je ozlijeđen, mladići su mu slomili tri rebra, ima natučen bubreg i kvrgu na sljepoočnici.

Jedan od napadača pripadnik je Hrvatske vojske. Riječ je o 24.godišnjem M.B. iz Zagreba. On je navodno prvi počeo mlatiti Evelina. Drugi napadač je R.B. (25) iz Petrinje, a treći je maloljetan.

MORH nam je također rekao da ukoliko se utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske napao umirovljenika kazna može biti i izgon iz vojske.

Policija je u nedjelju navečer uhitila trojicu mladića koji su u nedjelju u ranim jutarnjim satima napali umirovljenika na terasi kafića u Puli koji je tamo radio kao čuvar. Jedan je uhićen u Puli, drugi u Zagrebu. Tijekom večeri uhićen je i treći napadač.