Podijeli članak

Vlažne maramice, ta korisna higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje ruku te drugih dijelova tijela bi mogla uskoro postati prošlost.

Britanska vlada, naime, planira u naredna 2 desetljeća potpuno iskorijeniti plastični otpad, uključujući “proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica”. Vlažne maramice ipak sadrže nerazgradivu plastiku.

Proizvođači će stoga imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači jednostavno morati snaći bez njih.

Vlažne maramice su također zloglasni krivci za začepljenje odvoda vode. Konkretno, upravo u britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 % svih začepljenja, do tog podatka se došlo analizom uzoraka. Ostatku začepljenja su pridonijele masnoće i drugi higijenski proizvodi. Toaletni papir, primjerice, u začepljenjima sudjeluje samo u promilima.

To sve je potaknulo britansku vladu da pokrene kampanju s ciljem informiranja javnosti da se vlažne maramice ne smiju bacati u odvodni sustav.

“Surađujemo s proizvođačima i prodavačima kako bi bilo jasno naznačeno na pakiranjima kako ih pravilno odlagati”, tvrde u ministarstvu zaštite okoliša. Također se potiču i inovacije koje će omogućiti proizvodnju razgradivih maramica.

Industrija vlažnih maramica je procvjetala u zadnjem desetljeću, a proizvođači nude sve više i više varijanti – maramice za osjetljivu kožu, maramice za bebe, zatim one za skidanje šminke, maramice za tjeranje insekata pa onda maramice umjesto dezodoransa te čak i one za zaštitu od Sunca.

Većina ih je napravljena od poliestera te drugih bioloških nerazgradivih materijala.