Podijeli članak

Vladika Grigorije, sadašnji episkop dizeldorfski i njemački, a ranije zahumsko-hercegovački i primorski, kritizirao je financijske prioritete crkve kojoj pripada u vrijeme pandemije.

U trenutku kada je zdravstveni sustav u Srbiji pred kolapsom i kada bolnicama nedostaje gotovo sve od opreme i materijala, do kisika, Vlada Srbije donijela je odluku da za Srpsku pravoslavnu crkvu iz proračunske rezerve izdvoji milijardu dinara (skoro 17 milijuna KM) za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kako piše Danas, istovremeno za Novi Pazar, gdje je situacija najkritičnija i gdje ljudi umiru po hodnicima ili čak i ne stižu do bolnice, bit će izdvojen 91 milijun dinara (1,5 milijuna KM). Ovu vijest komentirao je vladika Grigorije kazavši kako je više puta govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema ručnika, papira, gde je sve zapušteno. "Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše crkve", kazao je Grigorije koji je još kao episkop u Hercegovini 2013. godine donio preporuku da se na teritoriju kojim je tada upravljao do daljnjeg ne grade hramovi.

Tada je Vladika Grigorije kazao kako na ovaj način želimo preporučiti svima koji su imali ili će imati namjeru prilagati novac u izgradnju hramova, da planirana sredstva daju za uređenje ili izgradnju vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i humanitarnih organizacija. Vladikine riječi tada su naišle na osudu najtvrđeg krila SPC i tvrdokornih vjernika.