Podijeli članak

Tagovi

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su jučer 20 zaključaka kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio 20. svibnja.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije „Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju nakon cjelodnevne burne i na momente incidentne rasprave.

U zaključcima, za koje su glasala 52 poslanika, između ostalog, navodi se da Rezolucija „ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

- Konstatujemo da je Predstavnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesni činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi se u zaključcima klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a, SP-a i nezavisnih poslanika.

Narodna skupština RS-a obavezuje Vladu da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje parlamentu nacrt zakona o danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u jednom od  zaključaka.

Uime Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je rekla da nije prihvatljivo da entitetski parlament, kao niži nivo vlasti, raspravlja o dokumentu višeg nivoa vlasti, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tijekom svog obraćanja ona je navela da je Narodna skupština RS-a, umjesto rasprave o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, trebalo da usvoji rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

- Jedino ako djelujemo institucionalno možemo da spriječimo da se zločini više nikada ne dogode. Da smo djelovali institucionalno, kada su u pitanju žrtve fašističkog režima i pokretač, možda se genocid u Srebrenici ne bi desio – rekla je Smajić.

Zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a zatražila je jedna trećina poslanika iz klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika, dok je opozicija bila protiv zasjedanja o ovoj temi.