Podijeli članak

Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) usvojila je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć gospodarstvu. Kada je riječ o uplati minimalne plaće, Zakonom je predviđeno da se ta mjera realizira putem javnog poziva sukladno kriterijima koje utvrdi Vlada, a sredstava će biti isplaćeno s pozicije "tekući prijenosi za gospodarstvo".

Odluka o isplati minimalne plaće poslodavcima koji su zadržali radnike, a nije im omogućen rad odnosi se na travanj i svibanj 2020. godine, stoji u Prijedlogu zakona koji je usvojen i poslan u hitnu skupštinsku proceduru.

- Zakon je prošao na Vladi i upućen je na Skupštinu HBŽ-a po hitnom postupku - kazao je Feni predsjednik županijske vlade Zdenko Ćosić.

S obzirom na to da HDZ BiH ima dvotrećinsku većinu u Skupštini ZHŽ-a, zakon će vjerojatno biti potvrđen na sljedećoj sjednici, a to znači da će oko dvije tisuće radnika u poduzećima kojima je za vrijeme trajanja pandemije bio zabranjen ili onemogućen rad, plaću dobiti iz županijskog proračuna.