Podijeli članak

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg upriličio je u utorak u povodu nastupajućih Božićnih i novogodišnjih blagdana prigodni domjenak s medijskim djelatnicima u prostorijama zgrade Vlade HNŽ-a u Mostaru. 

Herceg je u svom prigodnom obraćanju čestitao svima koji slave blagdan Božića te zaželio sretnu i uspješnu Novu godinu.

"Ova godina, koja je negdje na izmaku, bila je godina brojnih izazova, ali usudio bih se reći, kada je naša županija u pitanju, uspješna godina. A ona je rezultat našeg zajedničkog nastojanja da radimo kao tim", istaknuo je premijer Herceg u svom obraćanju te dodao kako je najveći uspjeh ove Vlade stabiliziranje javnih financija te omogućavanje otvaranja razvojne dimenzije proračuna i gospodarskog razvitka.

Vlada HNŽ-a zapošljava još 25 vježbenika

Herceg je također kazao kako će Vlada HNŽ-a primiti još 25 vježbenika, tako da bi ukupan broj pripravnika, koji će jednogodišnji pripravnički staž odraditi u županijskim organima uprave, trebao biti 150.

Kako je istaknuto na druženju s novinarima, Vlada HNŽ-a u ovoj godini može se pohvaliti viškom prihoda u Proračunu u odnosu na planirani za 2017. godinu te osiguranim sredstvima za poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, kao i subvencioniranjem Zračne luke Mostar.

Oko 13 milijuna maraka za obnovu škola

Pored toga Vlada HNŽ-a osigurala je sredstva za više od 1.500 stipendija i subvencija za smještaj u studentske domove te je za obnovu nekolicine školskih zgrada izdvojila 10 milijuna KM, kao i dodatnih 2.5 milijuna maraka za obnovu još šest školskih objekata.

Vlada HNŽ-a donijela je Zakon o zaštiti obitelji s djecom za koji je izdvojeno više od 5.5 milijuna KM, a do kraja godine trebao bi biti izmijenjen i dopunjen Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Vlada HNŽ-a pored ovoga ističe kako je osigurala zdravstveno osiguranje vjerskim službenicima,  prijem i školovanje za oko 200 policijskih službenika, te pola milijuna maraka za rekonstruiranje zgrade Općinskog suda u Čitluku.

Nabavka letjelice za gašenje požara

Također, što se tiče zaštite ljudskih života, osigurane su kamere za rano otkrivanje požara, nabavljena su vatrogasna vozila svim jedincima lokalne samouprave, a radi se i na nabavci letjelice za gašenje požara.

Vlada je realizirala i program e-vlade koji bi svim građanima i gospodarskim subjektima trebao omogućiti jednostavnije i brže rješavanje zahtjeva i ostvarivanje zakonskih prava, a što se tiče naslijeđenih izvršnih sudskih presuda, Vlada HNŽ-a za sklapanje izvansudskih nagodbi u tri godine će isplatiti više od 10 milijuna mraka na 'ime' izvršnih sudskih presuda.

Kupovina Hotela Ero do kraja 2017.

Kako je naglasio Herceg, kupovina Hotela Ero trebala bi biti u potpunosti završena do kraja ove godine, što bi trebalo, kako ističe, donijeti još bolji i učinkovitiji rad vladinih tijela u budućnosti.

Što se tiče planova za 2018. godina Vlada HNŽ-a ističe svoj plan u poboljšanju gospodarstva i kvalitete obrazovanja
koji će stvoriti 'simbiozu' između ta dva područja, kao i nastavak učinkovitog korištenja EU fondova. 

D.M./Pogled.ba