Podijeli članak

U zgradi Gradske vijećnice u Mostaru održan je sastanak na kojem su predstavnici Skupštine, Vlade, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, osnivača zdravstvenih ustanova - Grada Mostara i općina u HNŽ, menadžmenta zdravstvenih ustanova, te predstavnici suosnivača bolničkih ustanova i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, razgovarali o sindikalnim zahtjevima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu HNŽ.

- Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, pozdravljajući nazočne, još jedanput su istaknuli kako se radi o ozbiljnom pravnom i financijskom izazovu, te je stoga upriličen današnji sastanak kako bi svi koji su na bilo koji način dionici skrbi o zdravstvenom sustavu u HNŽ mogli iznijeti mišljenje i prijedloge budućih koraka.

Ministar Opsenica, detaljno prezentirajući stanje u zdravstvu HNŽ, ponovno je ukazao na činjenicu kako HNŽ ima najveći broj uposlenih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u F BiH, te kako se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći postotak za njihove plaće, što jasno ukazuje na potrebu cjelovite reforme zdravstvenog sustava, racionaliziranja poslovanja i harmoniziranja iznosa plaća u zdravstvu HNŽ.

Stoga je od svih sudionika današnjeg sastanka, a poglavito od menadžmenta zdravstvenih ustanova, zatraženo da, u postojećim financijskim okvirima, ostvare uštede kako bi se osigurala financijska podloga za poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Nakon opsežne rasprave, zajednički je zaključeno kako će, sukladno odluci Vlade HNŽ, pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu započeti 26. veljače 2018. godine. Također, dogovoren je sastav Pregovaračkog tima kojem je na čelu ministar Opsenica, a čine ga ministar financija HNŽ, ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, ravnatelji bolničkih ustanova i dva predstavnika domova zdravlja u HNŽ, te po jedan predstavnik suosnivača: Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i Vlade F BiH, koji će utvrditi platformu, financijski okvir i Protokol za pregovore.

Sudionici sastanka izrazili su uvjerenje u to kako će budući pregovori, s obzirom na značaj zdravstvenog sustava, biti vođeni u dobroj vjeri, te kako će se, u sklopu realnih mogućnosti, doći do rješenja prihvatljivih svima, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.