Podijeli članak

Vlada Federacije BiH suglasna je da iz tekuće rezerve ovogodišnjeg Proračuna FBiH Centru za kulturu Orašje bude dodijeljeno 50.000 KM za izradu i postavljanje spomenika glumcu Ivi Gregureviću.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je zaduženo da Federalnom ministarstvu financija dostavi zahtjev za izdvajanje ovih sredstava s ciljem pripreme prijedloga konačne odluke.

Orašje, u kojem se od 1995. godine održava filmski festival “Dani hrvatskog filma”, planira postavljanje skulpture ovom kazališnom, televizijskom i filmskom glumcu, utemeljitelju ovog festivala, te je osiguralo lokaciju i osiguralo potrebne suglasnosti, a ukupna vrijednost spomenika procijenjena je na oko 80.000 KM.

U nešto više od četiri desetljeća djelovanja u kinematografiji, od debitiranja 1977. godine do prerane smrti početkom ove godine, Ivo Gregurević je ostvario više od 120 istaknutih uloga u kazališnim, televizijskim i filmskim projektima. Svojim radom i djelovanjem stekao je međunarodni ugled i poštovanje koje prelazi granice jedne države, a sve vrijeme je bio trajno i duboko vezan za svoj rodni kraj.