Podijeli članak

Religija se ponekad doživljava kao temelj društvenih podjela. No, vjerske vođe cijelog svijeta nadišli su svoje razlike i poslali poruku zajedništva koje nadilazi pojedinačne religije. 

U zajedničkoj video-poruci, vjerski vođe od pape Franje do Dalaj lame dali su jednostavan savjet vjernicima, a to je: sprijateljite se s pripadnicima drugih vjera. 

 U snimljenom obraćanju ajatolah Sayyid Fadhel al-Milani, jedan od najviših šijitsko-muslimanskih klerika u Velikoj Britaniji rekao je da njihov savjet je prijateljstvo sljedbenika svih religija. Patrijarh Bartolomej vjeruje kako smo pozvani da prepoznamo ljepotu Boga u svakom ljudskom biću. "Osobni kontakt, osobno prijateljstvo, a onda možemo razmijeniti dublju razinu iskustva", kazao je poglavar tibetanskog budizma Dalaj lama.

22 vjerskih vođa, koji pripadaju katoličanstvu, pravoslavlju, protestantizmu, šijitskom i sunitskom islamu, judaizmu, hinduizmu i budizmu, sudjelovali su u video-projektu."Ne možemo poreći da u knjigama mnogih religija možete naći tekstove koji nisu vrlo otvoreni, koji su čak i neprijateljski prema ljudima iz drugih religija. Stoga kada vođe najvažnijih svjetskih religija pozivaju na prijateljstvo, oni u biti potvrđuju osobiti način prakticiranja religije i odbacuju drugi", objasnio je namjeru ove pohvalne inicijative rabin dr. Alon Goshen Gottstein, direktor instituta.