Podijeli članak

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, posvećen je kreativkama i inovatoricama, kako u znanosti tako i u kulturnim i kreativnim industrijama širom svijeta. Tim povodom HDS ZAMP predstavio je infografiku Žene u glazbi koja donosi podatke o stvaralaštvu i uspjesima naših autorica, članica Hrvatskog društva skladatelja.

Od ukupno 367 redovnih članova Društva, njih 86 su autorice klasične, jazz, pop i rock glazbe te muzikologinje. Najmlađa među njima ima 28 godina, dok najstarija članica ove godine puše čak u 91 svjećicu na torti.

Infografika otkriva uspjehe i aktivnost domaćih skladateljica, od nacionalne HR Top 40 ljestvice slušanosti preko zarade na koncertima do izvođenja u inozemstvu te popularnosti na digitalnim glazbenim servisima, prenosi Index.hr. Za ilustraciju, Vjekoslava Huljić nalazi se među pet najuspješnijih autorica na HR Top 40 i po ukupnoj godišnjoj zaradi po službenim podacima HDS ZAMP-a, a s 589 prijavljenih djela je i najproduktivnija članica HDS-a. Također, riječ je o najuspješnijoj autorici po zaradi od koncerata te najpopularnijoj autorici na digitalnim glazbenim servisima.

Naša najizvođenija autorica u inozemstvu je Severina Kojić čije pjesme sluša publika u čak 25 zemalja svijeta. Slijede je Nina Badrić (22 zemlje), Antonija Šola (20), Aleksandra Milutinović (17) i Alka Vuica (15).

Uz najpopularnije žene u naslovima domaćih pjesama u 2017., u infografici saznajemo i tko su najproduktivnije autorice - njih deset ukupno ima čak 4039 djela u evidenciji HDS ZAMP-a.