Podijeli članak

Nacionalni demokratski institut NDI BiH i Youth Vision grupa predstavili su svoju viziju mladih o budućnosti BiH. Projekt je posvećen kreiranju veće raine razumijevanja među mladima i stvaranja idealne države za život u BiH. 

Predstavnike grupe čini 28 mladih širom BiH koji su istaknuli i jedne od glavnih problema naše države kao sto su nasilje, nedovoljna praksa u obrazovnim sustavima, loša ekonomija, kao i nesigurnost građana u našoj drzavi. Svoje ideje i planove grupa je predstavila srednjoškolcima i studentima. 

Jedna od predavačica, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Amina Hasečić Bosnu i Hercegovinu u budućnosti vidi kao zemlju ekonomskog blagostanja , boljeg obrazovanja i općenito sigurnosti građana. „Mi mladi ne ostajemo na priči, nego djelujemo. Ne borimo se za pozicije nego za naš bolji položaj jer želimo ostati živjeti, raditi i stvarati sebi budućnost u ovoj zemlji“, naglasila je Hasečić.  

Finalni dokument članovi grupe žele  predstaviti javnosti na konferenciji planiranoj za veljaču sljedeće godine. 
  
„Ovim dokumentom želimo predstaviti bolju budućnost čitavoj populaciji mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, a bazirali smo se na konkretne probleme i dajemo konkretna rješenja. Mladima nije bitna podijeljenost, a za taj napredak je bitan aktivizam“, naglasio je student Pravnog fakulteta u Banja Luci Aleksandar Batar.