Podijeli članak

Tagovi

 

 

Budući da stižu topliji dani te da je jedino klima-uređaj taj koji bi mogao rashladiti vaš dom i učiniti ga udobnijim, istražili smo koliko koštaju klima-uređaji, kolika je njihova potrošnja električne energije te na što treba paziti prilikom kupnje.

U razgovoru s onima koji se bave ovim poslom, prodajom i ugradnjom ovakvih uređaja, naglašeno nam je da treba odabrati kvalitetnu i skuplju marku klima-uređaja, koja će na posljetku učiniti da račun od električne energije bude znatno manji.

Klima štedi energiju

U AT Kerametal d.o.o. Ljubuški može se naći klima-uređaj po cijeni već od oko 700 maraka. Kupci, ovisno o svom prostoru za koji kupuju klima-uređaj, traže uređaje snage od 3,5 do 5 kilovata.

„Opet, cijena uređaja ovisi o tome posjeduje li uređaj inverter ili je bez njega“, kazali su nam iz Kerametala, odakle dodaju da su u njihovoj ponudi brojne kvalitetne marke klima-uređaja - LG, Daewoo, Vivax, Panasonic…

Vesna Jelić iz tvrtke Frigo & Klima d.o.o. objasnila nam je kako je upravo potražnja za inverter uređajima najveća, odnosno uređajima koji nesmanjenim kapacitetom rade u “minus” temperaturi, a bez gubitaka rade i na “plus 40”. Njihova snaga i funkcionalnost dolaze do izražaja baš u ljetnim danima. Kupcima čija je prostorija do 35 četvornih metara preporučuje se kupnja uređaja do 3,5 kW, a onima do 50 četvornih metara - veće snage, od 5 kW.

„Takav uređaj, marke Fuji ili Fujitsu, kod nas je trenutačno po akcijskoj cijeni i košta 1300 maraka s ugradnjom za gotovinu. Mala je razlika cijena uređaja srednje klase, primjerice, marki Samsung i Panasonic“, rekla je Jelić, koja dodaje da kod uređaja s inverterom preporučuju talijansku marku Argo, koja se može dobiti po cijeni, s ugradnjom, od oko 650 maraka.

Mnogi smatraju da klima-uređaji najviše troše električnu energiju te da upravo oni nisu učinkovit način grijanja/hlađenja. Naša sugovornica tvrdi suprotno – klima-uređaj je jedini izvor grijanja koji štedi energiju te da su s njim ogromne uštede, što se vidi i na pristiglim računima od električne energije!

„Ukoliko u kući imate radijator ili kvarcnu peć koja daje 2 kW, ona će toliko i potrošiti. Međutim, kod klime je to drukčije, ona uvijek tri puta manje troši nego što daje“, objasnila je Jelić dodavši da su inverter uređaji učinkovitiji od običnih čak i do 40 posto. Prema njezinim procjenama, jedan uređaj vrhunske marke s inverterom dnevno bi, da čitav dan radi, potrošio samo 1,20 feninga električne energije.

Paziti na cijene

Na istaknute cijene trebala bi se posebno obratiti pozornost prilikom kupnje klima-uređaja, jer u brojnim trgovinama u tu cijenu nisu uračunati troškovi ugradnje. Prema uputama Jelić, vrlo je bitno da ugradnju uradi stručna osoba, koja je specijalizirana za to, a također, o ugradnji puno ovisi kasnija kvaliteta rada uređaja.(Dnevni list){jcomments on}