Podijeli članak

Sveučilište u Mostaru sa svojim SUMIT centrom kontinuirano radi na uspostavljanju i punom funkcioniranju sustava e-učenja za nastavu na daljinu. U samom početku, proglašenju prvih mjera opreza i upozorenja vezanih za pandemiju koronavirusa, SUM je formirao Krizni stožer čija je prva odluka bila usvajanje smjernica za nastavu na daljinu. Takvim zaključkom Centar za informacijske tehnologije sve je svoje resurse usmjerio na uspješno funkcioniranje nastave na daljinu.

Statistički podaci

Prema statistici u SUMARUM-u, sustavu za e-učenje, prema podacima zaključno s 19. ožujka u 18 sati, sustav je imao 7138 korisnika, od čega je 6637 jedinstvenih studenata te 501 podnositelj zahtjeva za e-kolegij, odnosno nastavnik. Ukupno je na upisano na e-kolegije 8578 studenata, a na cijelom Sveučilištu je 1109 otvorenih kolegija. Povećanje broja i kolegija i upisanih studenata zasigurno će rasti svakim danom. Pojedini fakulteti uz sustav SUMARUM koriste i druge dostupne platforme. Primjerice, Ekonomski fakultet SUM-a već tri godine aktivno koristi sustav Google učionica, kojih je trenutačno u tekućem ljetnom semestru aktivno 69, koliko i jest kolegija.

U sustavu SUMARUM otvorena su 32 kolegija. Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike na sustavu SUMARUM ima otvorenih 5 kolegija. Međutim, na fakultetu se određeni oblici učenja na daljinu primjenjuju već dugi niz godina. To uključuje korištenje FSRE Moodle sustava e-učenja gdje su svi kolegiji (100%) iz nastavnog plana i programa svih studija otvoreni. Osim otvorenih e-predmeta u FSRE Moodle sustavu e-učenja, na fakultetu se za komunikaciju sa studentima koriste GSuite i Microsoft Office 365 paketi alata za obrazovne institucije.

Specifičnosti i izazovi

Svi studenti imaju Office 365 korisnički račun i službenu fakultetsku e-mail adresu koju koriste u FSRE Moodle sustavu e-učenja, Microsoft Office 365 platformi te u komunikaciji s nastavnicima. Uz napomenu kako se podaci iz sata u sat mijenjaju, po broju otvorenih kolegija prednjače Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Filozofski fakultet kao najveće sastavnice Sveučilišta s više od 300 otvorenih kolegija.

Građevinski fakultet ima 81 e-kolegij, Pravni fakultet 67 e-kolegija te Agronomski i prehrambeno-tehnološki 41 kolegij. Veliki izazov za online nastavu je fakultetima biomedicinskih znanosti, odnosno Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija te Farmaceutskom, čiji se dio nastave veže izravno za zdravstvene ustanove.

Međutim, i ti su fakulteti pokazali spremnost te je na Medicinskom fakultetu otvoren 51 kolegij, Fakultetu zdravstvenih studija 32 kolegija te Farmaceutskom fakultetu 23 e-kolegija. Akademija likovnih umjetnosti ima otvoreno 49 kolegija unatoč specifičnostima nastave, piše Večernji.ba