Podijeli članak

Više od dvije trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u brak prije navršene osamnaeste godine, a njih čak 30 posto u uzrastu između 13 i 15 godina, pokazalo je istraživanje Romskog centra za žene i djecu Daje "Rodno zasnovano nasilje nad Romkinjama i dostupnost usluga podrške".

Istraživanje je provedeno, u suradnji sa švedskom fondacijom Kvinna Till Kvinna, u osam općina u Srbiji (Smederevska Palanka, Kragujevac, Kostolac, Voždovac, Palilula, Zemun, Zvezdara). Anketom je obuhvaćeno ukupno 180 romskih žena koje žive u nestandardnim naseljima.

"Više od polovine romskih žena postaju majke prije navršenih 18. godina, dok trećina prvo dijete rodi između 14 i 16 godina. Podatci pokazuju da rano ili prisilno stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu onemogućava djevojčice da nastave školovanje, odnosno da sprečavanje ranih i prisilnih veza djeluje kao zaštitni faktor kad je u pitanju obrazovanje romskih djevojčica", priopćio je Romski centar za žene i djecu Daje.

Ispitanice koje priopćavaju da su u zajednicu stupile prisilom roditelja u 78,6 posto slučajeva su bile maloljetne kad su rodile prvo dijete, u usporedbi s njih 40,6 posto koje su u brak stupile svojom voljom, a prvo dijete rodile prije navršene 18. godine, prenosi Tanjug.

Čak 97,3 posto ispitanica koje su bile punoljetne kada su rodile prvo dijete pratile su sve svoje trudnoće kod ginekologa, u usporedbi s njih 58,4 posto koje su bile maloljetne kada su rodile prvo dijete. Među ženama koje su maloljetne rodile prvo dijete, njih 27,3 posto je neke svoje trudnoće pratilo kod ginekologa.

"Navedeni podatci pokazuju da su maloljetničke trudnoće povezane s rizičnim oblicima zdravstvenog ponašanja koji mogu da ugroze zdravlje djeteta i majke. Posljedice prisilnih i maloljetničkih zajednica po djevojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloljetničkim trudnoćama, siromaštvom", zaključuje Centar Daje.

Život u prisilnim i maloljetničkim zajednicama povezan je i s znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihičkom, ekonomskom i seksualnom nasilju od strane partnera ili drugih muških članova porodice.

"Za 'udate' djevojčice prva bračna noć jest silovanje i predstavlja početak života u nasilju. Prema istraživanju, čak 90 posto Romkinja je doživjelo neku vrstu rodno osnovanog nasilja, dok je svaka četvrta najmanje jednom u tijeku života bila prisiljena na seksualni odnos", zaključuje Romski centar za žene i djecu Daje.