Podijeli članak

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je od izbijanja krize u regiji Bliskog istoka u stalnom kontaktu s veleposlanstvima i konstantno prikuplja dostupne informacije o bh. građanima koji se nalaze u potencijalno ugroženim područjima".

Kazao je to načelnik Ureda za odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministar-savjetnik Nebojša Regoje, pojašnjavajući da, prema informacijama Veleposlanstva BiH u Amanu, koja nerezidentno pokriva Irak, više od 300 bh. državljana boravi u Iraku, prenosi Oslobođenje

Kontakt s veleposlanstvom 

"Radi se uglavnom o građanima BiH koji u okviru aktivnosti međunarodnih organizacija borave na prostoru Iraka ili su angažirani na različitim poslovima u okviru zaštitarskih tvrtki", dodao je Regoje.

Napomenuo je da je do sada oko 30 bh. državljana, koji se trenutno nalaze u Iraku, kontaktiralo Veleposlanstvo BiH u Amanu raspitujući se o mogućnostima za eventualnu konzularnu pomoć u slučaju potrebe, ali nitko nije zatražio bilo kakvu asistenciju za evakuaciju iz te zemlje.

"S obzirom na to da je u slučaju hitnog napuštanja Iraka jedan od vjerojatnih pravaca ka Kuvajtu, Veleposlanstvo BiH u Amanu je u kontaktu i s Veleposlanstvom BiH u Kuvajtu s kojom koordinira planove za pomoć bh. državljanima prilikom ulaska u tu zemlju za koju je potrebna viza", istaknuo je.

Također, Regoje je potvrdio da je Veleposlanstvo BiH u Amanu u kontaktu i s Veleposlanstvom Srbije i Hrvatske u Bagdadu koje su nesebično ponudile njihovu pomoć bh. državljanima u slučaju potrebe.

Govoreći o situaciji u Iranu, naglasio je da se, prema procjenama Veleposlanstva BiH u Teheranu, u Iranu se nalazi oko 15 do 20 bh. državljana.

"Veleposlanstvo BiH u Teheranu je intenzivirala aktivnosti na praćenju razvoja situacije u zemlji te pojačala kontakte s bh. državljanima te drugim veleposlanstvima BiH u regiji", podvukao je.

Tom veleposlanstvu, kazao je, za sada se nitko nije obratio od bh. državljana sa zahtjevom za bilo kakvu pomoć ili podnio pritužbu u smislu poteškoća ili ograničavanju funkcioniranja svakodnevnih aktivnosti vezanih za slobodu kretanja, transport, zdravstvene usluge ili funkcioniranje školskog sustava. 

Regoje se osvrnuo i na situaciju u Australiji u kojoj mjesecima divljaju požari, napominjući da za sada nema prijavljenih situacija u kojima bi državljani BiH bili direktno ugroženi, ali Veleposlanstvo BiH prati razvoj situacije.

"Našim građanima na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti s kojima raspolažu veleposlanstva i MVP BiH, a za kontakte su otvoreni ne samo službeni, nego i privatni brojevi telefona i adrese elektronske pošte bh. diplomatsko-konzularnih predstavnika", kazao je Regoje.

Upozorenje za putovanje

Ipak, napomenuo je da bh. diplomatsko-konzularna predstavništva nisu ovlaštena za evidentiranje bh. državljana koji borave u inozemstvu, a bh. državljani nisu u obavezi da se registriraju kod bh. DKP-a.

"Stoga DKP mreža može samo vršiti procjenu broja bh. državljana u stranim zemljama koje se sačinjavaju na osnovu kontakata diplomata s bh. državljanima i/ili obujma njihovih zahtjeva za usluge DKP-a, te drugih diplomatsko-konzularnih aktivnosti", zaključio je Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je upozorenje za putovanje u Irak i Iran koje je objavljeno na internetskoj stranici.