Podijeli članak

Više desetina osoba sa stomačnim tegobama javilo se proteklih nekoliko dana u Dom zdravlja u Sanskom Mostu, potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

S obzirom na to da se radi o pacijentima s područja sela Kijevo, Čaplje i Tomina, utvrđeno je da je uzrok njihovih zdravstvenih problema zagađena voda, koju su konzumirali s lokalnog vodovoda Kešnica, pišu Nezavisne.

“Zbog povećanog broja oboljelih od gastroenterokolitisa iz ovih mjesta, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja uzorkovala je vodu s tog lokalnog vodovoda i proslijedila uzorke Zavodu za javno zdravstvo USŽ na mikrobiološku i kemijsku analizu”, kazala je Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja u Sanskom Mostu.

Prema njenim riječima, dobijeni nalazi uzoraka sirove vode nisu zadovoljili uvjete propisane pravilnikom zbog izoliranih indikatora svježe fekalne kontaminacije i visokog epidemiološkog rizika.

Dodala je da je mikrobiološkom analizom izolirano prisustvo ešerihije i enterokoka i povećan je broj ukupnih koliformnih bakterija.

“Ovom prilikom preporučuje se da se za piće i pripremu hrane koristi isključivo flaširana voda sve dok se ne uvede kontinuirano klorisanje vode za piće s lokalnog vodovoda Kešnica te uradi kontrolna analiza vode za piće”, istakla je Čekićeva.

Pretpostavlja se da je usljed nedavnih obilnih kišnih padalina došlo do miješanja vode s spomenutog izvorišta s fekalnim vodama, što je dovelo do onečišćenja izvora.

Iz poduzeća “Vodovod i kanalizacija” su rekli da lokalni vodovod Kešnica nije u njihovoj nadležnosti i da njim upravljaju mjesne zajednice Kijevo, Čaplje i Tomina.