Podijeli članak

Protekla godina za općinu Orašje bila je u znaku provedbe nekoliko značajnih projekata.

Najveći infrastrukturni projekt, jedan od zasigurno financijskih najvećih ikada realiziranih na posavskom prostoru, je projekt izgradnje mreže kanalizacije. 

Njegova vrijednost iznosila je 3,4 milijuna maraka, od čega je dio kojim su “pokriveni” Orašje i Ugljara vrijedan 2,19 milijuna maraka, a dio za Donju Mahalu 26 milijuna maraka. 

Ukupno je pruženo 26 kilometara klasične gravitacijske kanalizacijske mreže s 12 crpnih pumpi, istaknuo je Stanko Vincetić, načelnik općine Orašje, govoreći o aktivnostima na području Orašja.

Moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bi osigurali egzistenciju mladim ljudima da ostanu i svoju budućnost grade u Posavini. Nema napretka bez investicija, potpore poduzetnicima i gradnje, na tome konstantno radimo, te ćemo  raditi i u budućnosti, s ciljem unaprjeđenja života ove lokalne zajednice, poručio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

U 2020. godine planirano je saniranje deponije Dusine, izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada u vrijednosti 50.000 KM, zatim pročistač pitke vode i izdizanje Savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život na ovom prostoru, istaknuo je načelnik Vincetić.

Stvaranjem uvjeta i izgradnjom proizvodnih kapaciteta, vjerujemo kako će doći do povećanja zaposlenosti i standarda na području Orašja. Provode se brojni projekti od održavanja do sanacije, rekonstrukcije i izgradnje, kao i poboljšanje pružanja komunalnih usluga koje su od širokog društvenog interesa. 

Osim izdavajanja iz proračuna, imamo podršku od resornih ministarstava, Vlade Županije Posavske, Vlade Federacije BiH i države. Bez dobre suradnje s drugim razinama vlasti, te uz program prekogranične suradnje bilo bi teško sve projekte i planove realizirati.

Općina Orašje se, naime, u okviru projekta Watsan, koji se provodi u BiH, prijavila s četiri projekta: pročistač pitke vode, proširenje vodovodne mreže, kanalizacije i pročistač otpadnih voda. Projekti se realiziraju na način da 49% ide u vidu kreditnih sredstava iz Europske investicijske banke, a 51% vlastitih sredstava. 

U 2019. godini Općina Orašje završila je provedbu prekograničnog projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica” – Invest in LOG. Projekt se provodio u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Opći cilj projekta bio je doprinos održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje učinkovitog poduzetničkog ekosustava. 

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 731.906,95 eura, od čega je EU financirala 85 posto vrijednosti projekta (622.120,89 EUR) a Općina Orašje, kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica, sufinanciraju u istom omjeru od 15 posto (109.786,06 EUR). 

U 2019. godini u funkciju je stavljena i hladnjača. Općina Orašje već 15-ak godina investira i potiče na različite načine voćarsku i povrtlarsku proizvodnju. Time su proizvođačima smanjene oscilacije u cijeni na tržištu. Ukupna vrijednost izgradnje hladnjače iznosila je 326.958,84 marke, od čega je Ured za koordinaciju projekta izdvojio 175.000 KM, dok je preostalih 46% financirala Općina Orašje. Hladnjača se uz samu prometnicu te je lako dostupna svim poljoprivrednicima. 

Općina Orašje je među prioritete svoga rada u 2019. godini imala daljnje razvijanje poduzetničke zone Dusine. Navedena poduzetnička zona postala pretijesna, gotovo su sve lokacije zauzete pa ćemo je morati proširivati. 

To je odličan pokazatelj kako smo radili. Tamo je smješteno više od 20 gospodarskih subjekata, domaćih i inozemnih ulagača s više od 200 zaposlenih kazao je načelnik Vincetić. U tijeku je i proširenje nekoliko hala inozemnih ulagača, što svakako ohrabruje poručio je načelnik Vincetić, stoji u priopćenju HDZ BiH.