Podijeli članak

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija, prenosi Klix.ba.

Dodike je naveo popis tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSA-e, u kojoj je navodno naloženo "praćenje i usmjeravanje" medija u BiH, u cilju priprema za "inkriminaciju politički nepodobnih ljudi", kako je navedeno u izjavi.

"U ime svojih članova, tiskanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužiteljstva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju! Čak i u ovom trenutku, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu", navodi se u reakciji Vijeća za tisak.

Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

"Te su metode apsolutno nedopustive u demokraciji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati. U ciju zaštite svojih članova, tiskanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i tko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene", zaključuje se u priopćenju.