Podijeli članak

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je jednoglasno odlučilo produljiti političku misiju UN-a u Afganistanu (UNAMA) nakon što su u posljednji trenutak uspjeli prevladati kinesku prijetnju vetom ako se u rezoluciji ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekt 'Jedan pojas, jedan put'.

Rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija usvojilo je 15-članova Vijeće i u njemu se ne spominje kineski projekt, prenosi Hina.

"Na našu žalost nekoliko zemalja odbilo je zadržati prethodno dogovoreni nacrt rezolucije", rekao je kineski veleposlanik Zhang Jun.

Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije bilo je potrebno devet glasova kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto. Stalne članice su SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija.

Vijeće sigurnosti trebalo je o rezoluciji o misiji UNAMA glasati u ponedjeljak, no to je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo vrijeme za dodatne pregovore.

Misija UN-a uspostavljena je u 2002. i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore i pruža potporu pokretanju mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana.

Misija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnosti i protekle tri godine rezolucije su podržavale projekte koji potiču trgovinu i promet poput kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put".

U ožujku su se SAD i zapadne zemlje zauzele za to da se taj dio izbaci iz rezolucije izazivajući sukob s Kinom.