Podijeli članak

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je danas u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen bh. građanima. Nakon radionice o temi "Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje" ona je navela da, i pored uvjeravanja predstavnika Svjetske banke da to nema ekonomskih posljedica po ugostitelje, u BiH postoje određene navike i da su svi parlamentarci istaknuli specifičnosti bh. društva. 

- Pri kraju su javne rasprave nakon čega će Vlada FBiH napraviti konačan prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament gdje slijedi amandmanska faza u kojoj možemo djelovati ako ne budemo zadovoljni, jer nam je stalo da donesemo zakon koji će biti provediv i u interesu svih građana - pojasnila je Bradara. Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da nije upitno je li pušenje štetno već kako kontrolirati efekte pušenja i kako regulirati reklamiranje i pušenje u javnim prostorima. 
 

Precizirao je da je 80 posto bh. građana na neki način izloženo pušenju što ima i zdravstvene i ekonomske efekte, te da sve članice EU moraju provesti određene mjere za kontrolu upotrebe duhana. Šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanul Salinas kazao je da ovakvi zakoni i u bogatim i u siromašnim zemljama uzrokuju zabrinutosti ugostitelja i trgovaca za poslovanje koje su opravdane, ali da trenutno pušenje bh. privredu košta 510 milijuna KM godišnje. 

Radionica je održana u sklopu široke javne rasprave čiji je cilj doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. Veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer rekla je da ni u njenoj zemlji nije bilo lako usvojiti zakon o toj oblasti ali su danas, nakon 10 godina, svi zadovoljni zbog toga i imaju manje troškove u zdravstvu.