Podijeli članak

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uspjela je nedavno izgraditi trafostanicu putem koje će energija biti prebacivana u energetski sustav BiH u sklopu projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru. 

Velika investicija

Ovo je važan korak ka izgradnji prve vjetroelektrane u BiH koja će biti u državnom vlasništvu.Izgradnja prve vjetroelektrane u državnom vlasništvu vrijedna je 162 milijuna maraka (83,2 milijuna eura). Instalirana snaga iznosit će 48 megavata, a godišnja proizvodnja električne energije 115 gigavata.

Kako nam je pojašnjeno iz EPBiH, na realizaciji vjetroparka Podveležje do sada je u potpunosti završena i izgradnja montažnih platoa i pristupnih puteva, trafostanica, ali i kablovske i fiberoptičke mreže kompletnog parka.

„Elektroprivreda BiH“ je s državnom kompanijom „Elektroprijenos“ ugovorila izgradnju priključnog dalekovoda vjetroelektrane na prijenosni sistem ukupne vrijednosti 2,2 milijuna KM i radovi na izgradnji dalekovoda su trenutno u tijeku, a ovaj dio posla trebao bi biti završen do ljeta 2020. godine - kažu iz EPBiH za „Avaz“.

„Siemens“ oprema

U narednom periodu očekuje se isporuka vjetroagregata, turbina, generatora stubova i prateće opreme, proizvedenih u „Siemensovim“ tvornicama u Danskoj. Radi se o 15 turbina, vrijednih 69 milijuna eura.

- Do isporuke je sada potrebno projektirati i uraditi temelje za vjetroagregate. Ukupna vrijednost ovog djela projekta je 134 milijuna KM. Također, kroz projekte prijateljskog okruženja EPBiH je uložila i dva miliona KM u sanaciju lokalnih puteva u naseljima koja su u neposrednoj blizini ove investicije – kažu iz  EPBiH.
 
Očuvanje životne okoline

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima „Elektroprivrede BiH“. Ova državna firma je nad ovim projektom dobila koncesiju na 30 godina.