Podijeli članak

Getsemanski vrt je mjesto u Jeruzalemu na obroncima Maslinske gore, najpoznatije po tome što je prema Evanđeljima po Mateju, Marku i Luki, Isus tamo molio sa svojim učenicima prije nego što ga je izdao Juda Iškariotski, noć prije raspeća.

Još u biblijsko vrijeme zasađena su maslinova stabla. Getsemanski vrt je bio omiljeno sastajalište ranih kršćana. To je ono što je većina, vjerojatno znala.

Ono što je manje poznato jeste da je vrt, iako pripada Katoličkoj crkvi, u vlasništvu trojice Hrvata, točnije, trojice braće iz Sarajeva.

Godine 1681. godine braća Antun, Pavao i Jakov Branković, Hrvati iz Sarajeva, otkupili su od tadašnjih turskih muslimanskih vlasnika Getsemanski vrt. Otada ovo sveto mjesto pripada Katoličkoj Crkvi, te kršćanima općenito, a oni ga posjećuju s najvećom pobožnosti i ljubavi.
 


Ta trojica Hrvata katolika rasprodali su sve što su imali u Bosni i Hercegovini i tim novcem kupili sveto mjesto u kojem se Gospodin krvavim znojem znojio prije nego što je prozborio: „Oče, neka bude volja tvoja". To je značilo njegovu spremnost prinijeti sebe kao žrtvu pomirnicu za spas čovjeka što je i učinio, prenosi prvi.tv.

Njima u čast svečano je otkrivena spomen ploča na ulazu u Getsemanski vrt, gdje će je vidjeti svi koji hodočaste na ovo mjesto. Na ploči je napisan tekst na tri jezika – latinskom, hrvatskom i engleskom.


"Hrvati Pavao, Antun i Jakov, kršćani iz Sarajeva, vitezovi Svetog groba Jeruzalemskog, godine Gospodnje 1681. kupiše Getsemanski vrt i darovaše ga franjevcima."

Na kraju, kao zanimljivost spomenimo da, iako nije poznato kada su prvi Hrvati počeli hodočastiti u Svetu zemlju, zna se da je jedan od najranijih hodočasnika bio sveti Nikola Tavelić u XIV. stoljeću. Slijedio ga je fra Bonifacije iz Dubrovnika, kustod Franjevačke kustodije Svete zemlje, koji je sredinom XVI. stoljeća dao obnoviti Baziliku Isusova groba.

Veći broj hodočasnika iz Bosne primjećuje se u XVII. stoljeću, a među njima su i braća Brankovići.A imena braće Branković, Hrvata iz današnjeg Sarajeva, od sada ostaju trajno zapisana uz Crkvu svih naroda koju su gradile sve kršćanske nacije svijeta prije punih 90 godina. Naime, u Getesemnaskom vrtu sagrađena je Bazilika svih naroda, kako je službeno ime crkve sagrađene na mjestu Isusova agonije – muke i smrtnog znoja.