Podijeli članak

Ovo je trenutak kad su roditelji džihadisti poljubili svoje kćeri i oprostili se nakon čega je jedna od njih ušetala u policijsku postaju u Siriji gdje je daljinski aktiviran samoubilački pojas.

Potresna videosnimka prikazuje muškarca kako poučava dvije djevojčice, stare sedam i devet godina, kako izvesti samoubilački napad prije nego ih zagrli žena odjevena u burku. Nedugo zatim, sedmogodišnjakinja je, smatra se, ušetala u policijsku postaju u sirijskoj prijestolnici Damasku gdje je poginula u eksploziji, piše Daily Mail pozivajući se na sirijske medije.


S glazbom i prepoznatljivom bijelo-crnom zastavom Islamske države u pozadini, ekstremist drži djevojčice u naručju i postupno im “ispire mozak”. Obje djevojčice zatim govore “Bog je velik”. Zasebna snimka prikazuje dvije djevojčice odjevene u vunene kaputiće i kape dok ih majka grli, a zatim napuštaju prostoriju. Nedugo nakon toga, 16. prosinca, sedmogodišnjakinja je navodno ušetala u policijsku postaju u Damasku gdje su u eksploziji bombe ranjena trojica policajaca.

Džihad ne poznaje dobnu granicu

Sirijski novinari javljaju da su muškarac i žena roditelji dviju djevojčica. Također, ista medijska skupina povezuje jednu djevojčicu s eksplozijom koja se dogodila u petak. U jednom videu, majka grli dvije djevojčice, jedna se zove Islam, a druga Fatima.

Muškarac iza kamere upita ženu zašto šalje svoje kćeri u džihad kad su tako mlade, a ona odgovara da “džihad ne poznaje godine i da svaki musliman mora sudjelovati u njemu”. Otac tada započinje molitvu u kojoj traži od Alaha da prihvati majčinu žrtvu.

Potresno ispiranje mozga

U drugoj videosnimci muškarac za kojeg se vjeruje da je otac dviju djevojčica, upita jednu od njih “što će raditi danas”, a ona hladnokrvno odgovara da će “izvesti samoubilački napad u Damasku”. U očitom referiranju na evakuaciju pobunjenika i stanovnika iz Alepa prošlog tjedna, muškarac zapita jednu djevojčicu: “Ne bi li trebala prepustiti ratovanje muškarcima? Ili su svi pobjegli u zelenim autobusima?”.

Kasnije dodaje: “Nećeš se bojati zato što odlaziš u nebesa, zar ne?”. Djevojčica s lijeve strane jednostavno odgovori: “Da.” Obje djevojčice zatim na očev zahtjev izgovaraju riječi “Bog je velik”, prije nego li on započne dugotrajnu molitvu.

Još uvijek nije poznato koja je džihadistička skupina odgovorna za bombaški napad na policijsku postaju. Eksplozija u užurbanoj četvrti Damaska ranila je trojicu policajaca, tvrdi sirijski list Al-Watan, inače blizak sirijskoj vladi. “Sedmogodišnja djevojčica je ušetala u policijsku postaju nakon čega je samoubilački pojas aktiviran daljinskim upravljačem”, objavio je list na svojoj Facebook stranici. Policijski izvor je za Al-Watan izjavio da je djevojčica djelovala izgubljeno i da je tražila WC. Odmah nakon toga odjeknula je detonacija.