Podijeli članak

Tvrtka Rimac Automobili objavila je novi video teaser za svoj novi automobil, ali i detalje o njegovom predstavljanju.
U kratkom videu kojim se najavljuje predstavljanje novog bolida Rimac Automobila vidi se puno više detalja nego na prvom teaser videu, koji je objavljen prije nešto više od mjesec dana.
 

Predstavljanje 6. ožujka u Ženevi

Novi Rimčev bolid, za koji se već špekulira kako bi po performansama mogao nadmašiti novi Tesla Roadster, bit će predstavljen 6. ožujka u 14:30 na međunarodnom auto showu u Ženevi.

Podsjetimo, nakon što je Rimac objavio prvi teaser video za novi bolid, o njemu su se raspisali brojni svjetski mediji, a naročito oni posvećeni električnim automobilima.

Rimac je svoj novi bolid najavio krajem siječnja, kratkim teaser videom u kojem su se nazirali obrisi novog modela. Iz tvrtke ga nazivaju "hiperautomobilom nove generacije", a najavljen je uz slogan "Zašto igrati po pravilima kad možeš promijeniti igru".
 

Atraktivan električni coupe djeluje daleko ozbiljnije od prethodnika, možda zbog nešto agresivnijih linija. U svakom slučaju, sve manje od 1000 KS bilo bi razočaranje, kao i performanse lošije od Teslina Roadstera. A to znači sprint do 100 km/h za 1,9 sekundi i doseg od gotovo tisuću kilometara s 200 kWh baterijama. 
 
Podsjetimo, dosadašnji Concept One nudio se i u sportskoj Concept S izvedbi, a o broju proizvedenih i prodanih primjeraka može se špekulirati. Zadnji službeni podatak iz veljače prošle godine navodi osam primjeraka, ali i obećanje kako će novi model doživjeti veću nakladu, oko 20 primjeraka. Hoće li zato biti i dostupniji, nije poznato.

Britanski Autocar piše kako će Concept_Two, kako ga mnogi zovu, imati baterije od 120 kWh. Veći kapacitet bi u pravilu trebao značiti i veći doseg, osim ako se nešto drastično ne promijeni u pogonskoj grupi. Podsjetimo, zadnja izvedba Concept_One imala je baterije od 90 kWh, raspolagala je snagom od maksimalne 1224 KS, a deklarirani doseg je bio do 350 km. S druge strane, Tesla Roadster će imati baterije od čak 200 kWh, a time i doseg od gotovo tisuću kilometara.

Napredan sustav autonomne vožnje

Možda još zanimljivija novost je sustav autonomne vožnje. Novi model bi trebao nuditi razinu 4, što trenutno ne nudi niti jedan proizvođač, a prevedeno to znači da automobil u potpunosti može voziti bez upliva vozača, no vozač i dalje mora biti u automobilu. Recimo i kako Audi u novom A8 trenutno nudi razinu 3. 
 
Kad su pak performanse u pitanju, priča ide da je Mate Rimac promijenio projektne ciljeve nakon što je Musk izbacio Teslu sa sprintom do 100 km/h u manje od dvije sekunde. Vrlo je vjerojatno da će Rimac pokušati oboriti taj rekord.(Index.hr)