Podijeli članak

Azili i uvjeti u koje se smještaju psi predstavljaju kršenje svakog zakonskog oblika zaštite životinja u Bosni i Hercegovini, piše portal Fokus.

Pored Žunovice i Gladnog Polja, u žižu je ponovo dospio azil u Prači. Udaljen od Sarajeva 40 kilometara, predstavlja pravu grobnicu za pse. Već dvije godine 20 volontera brine se o psima u azilu.

“Nemaju hranu, osim u ovim situacijama kada mi dođemo i donesemo im”, ispričao je volonter Faruk Brkanić novinarki FTV-a Saniti Konjalić u prilogu objavljenom u emisiji “Federacija danas” 3. studenoga.

Zapravo, sada već bivšoj novinarki FTV-a. Naime, nakon što je prilog objavljen, Sanita je dobila otkaz!

“Da, FTV mi je nakon tog priloga otkazao suradnju. Objašnjenje je bilo ‘da nisam za timski rad’. To su mi rekli nakon godinu dana rada”, kazala je Konjalić za Fokus.ba.

Sada već bivša novinarka FTV-a vrlo brzo je shvatila zašto “nije za timski rad”.
 

“Sporna je bila Konakovićeva izjava u mom prilogu. Jer je ‘izletio’ iznerviran mojim pitanjima, da ne zna gdje su milijuni za azil u Prači. Premijer Konaković odmah je zvao novinarku magazina ‘Mreža’  da ponovno izjavu. U njenom prilogu o Prači tako stoji Konakovićeva izjava da zna da je stanje u Prači grozno, a da bi mogao tužiti one koji mu spočitavaju da je pronevjerio milijune. Potom sam isti dan banirana i na Facebook stranici FTV-a”, kaža Konjalić.

U “spornom” prilogu premijer Sarajevske županije tvrdi da su brojke o ubijanju pasa prenapuhane. Naglašava, i dalje će nastaviti da sklanja pse s ulice. Sredstva za higijenski servis Lokom će se i dalje izdvajati, jer kaže, zadovoljan je suradnjom.

“Ne sjećam se da sam rekao da Lokom radi kriminalne stvari za pse, niti sam tog stava danas. Potrošilo se milijunskih iznosa koji su se slijevali negdje, a mi nismo bili u mogućnosti da upravljamo procesom”, kazao je Konaković u prilogu “Federacije danas”.

Kolegica Konjalić kazala nam je i da je s FTV-om imala honorarni ugovor, ali da nema njegovu kopiju. Predala je zahtjev za potvrdu da radila tamo, ali još nema odgovora.

“Tražila sam potvrdu da sam na FTV-u radila posljednjih godinu dana, ali još nikakvog odgovora nema.”

FTV demantira

Klix.ba je kontaktirao i čelnike Federalne televizije kako bi dobili i njihovu stranu priče. Iz Poslovodnog odbora FTV-a rekli su da Sanita Konjalić nije dobila otkaz zbog navedenog priloga o azilu u Prači i da je riječ o koincidenciji.

"Federalna televizija će ukazati pažnju i ponuditi prostor za rad nekim novim, školovanijim i, prema procjenama Uredničkog kolegija i Poslovodnog odbora, sposobnijim honorarnim suradnicima. Iz razloga racionalizacije troškova i ukupnog poslovanja Federalna televizija se zahvalila nekolicini dosadašnjih, prema rukovodnoj procjeni, solidnih ili loših nekompetentnih honorarnih saradnika među kojima je bila i Sanita Konjalić. Ti suradnici su i inače bili angažirani honorarno mjesec za mjesec. Poslovna solidnost i nekompetentnost neće ni ubuduće biti njegovana u Federalnoj televiziji nauštrub novih, kvalitetnijih i kompetentnijih novinara kojima će se radni prostor tražiti i nuditi", rekli su iz Poslovodnog odbora.