Podijeli članak

Iranska državna televizija objavila je u četvrtak da je država uspješno testirala raketu koja nosi satelite u orbitu, što bi moglo dovesti do još većih napetosti s SAD-om, javlja Reuters.
 
Američki službenici su optužili Iran za kršenje rezolucije UN-a koja mu zabranjuje aktivnosti povezane s balističkim raketama dizajniranima za nošenje nuklearnog oružja. Tehran poriče da se radi o takvom tipu raketa.
 
"Tu raketu mogu konstruirati kao ICBM"
 
"Svemirski centar Imam Khomeini je službeno otvoren uspješnim testiranjem rakete Simorgh, koja može nositi satelit težine do 250 kilograma u orbitu od 500 kilometara", objavila je državna   televizija.
 
Američki mediji su nedavno upozorili da se Iran i Sjeverna Koreja pripremaju za nove testove balističkih raketa. Scott Kripowicz iz Pentagona je u ponedjeljak izjavio:
 
"Iran je uspješno lansirao u orbitu manje satelite te najavio planove za lansiranje većih raketom Simorgh, koja se može konstruirati kao interkontinentalna balistička raketa (ICBM)".
 
Fox News je objavio da su dvojica američkih službenika ustvrdila kako Sjeverna Koreja prevozi opremu za lansiranje još jedne interkontinentalne balističke rakete u području granice s Kinom.