Podijeli članak

Zastupnik u Skupštini Županije Sarajevo Damir Nikšić jučer je odlukom Glavnog odbora SDP-a isključen iz članstva zbog provociranja i vrijeđanja novinara i stranačkih kolega na prošloj sjednici tog stranačkog tijela.

Nakon što je isključen iz članstva SDP-a, Nikšić je u svom obraćanju na YouTube poručio da je sada rasterećen i slobodan nakon dugo vremena.

"Potvrdile su se mnoge stvari oko SDP-a. Nisam ni ušao da se komformiram vrhu SDP-a ili nekim silama, Zlatku, ovima ili onima, već da ga očistim. Da se nešto pokrene u tom smislu. Sada se mogu žaliti i možda bih trebao, mada sam rekao da neću ulagati žalbu jer jedva čekam da se kutarišem svega i da konačno radim ono što mislim da se trebam raditi u Županiji Sarajevo i ono na čemu mislim da se treba inzistirati u politici generalno u regiji", poručio je Nikšić

Konceptualni umjetnik je kazao da SDP nije htio prihvatiti njegove prijedloge u vezi s antiratnom retorikom. 

"Moramo pričati protiv rata, jer rat ne valja. Jedna slobodarska stranka mora govoriti o tome da je rat zlo, mora govoriti o pomirenju i reintegraciji društva. Bitno je ohrabriti mlade ljude da se miješaju, da stvorimo jednu novu naciju Europljana... Da se iz konstitutivnih naroda pretvorimo u konstitutivne izrode. To je bila moja politika što se tiče identiteta. Bolje razgraditi identitet nego društvo, bolje integrirati društvo, nego ga dezintegrirati i napraviti da živimo u segregaciji kao jednaki, ali odvojeni", smatra Nikšić.

On je istaknuo da vrh SDP-a nije imao snagu provesti takve inicijative i ideje.

"SDP nije imao snage raskrstiti s ratnim profiterima, trafikentima, kriminalcima, švercerima i postratnim reketarima, trgovcima utjecajem. Nije imao snage prepustiti mladima da iznesu ovu zemlju, društvo. Mislio sam biti motor u jednoj olupini", rekao je, između ostalog, Nikšić.