Podijeli članak

Unatoč izazovima pandemije virusa Covid-19, mali poduzetnici širom BiH nastavljaju s radom, ulaganjima i pripremom novih poslova.

Za nepune dvije godine, mladi tim u kompaniji Ekon ImmoGroup razvio je cijeli sustav za proizvodnju montažnih objekata, zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.

Novinare portala Akta.ba dočekuje Jasmin Sinanović, prokurist u poduzeću, te jedna od ključnih osoba iza ovog poslovnog poduhvata. I on, kao i Haric Hotić, vlasnik kompanije i član bh. dijaspore u Švicarskoj, pripadaju novoj generaciji poduzetnika. Obojica rođeni početkom devedesetih, danas se pojavljuju kao investitori prepoznatljivi u lokalnoj zajednici.

"Haric je rođeni Švicarac, vezu s BiH vuče na osnovu roditelja. Školovao se gore, živio. Povezali smo se, jer sam radio u kompaniji njegovog oca. Našli smo se na istoj frekvenciji i izuzetno uspješno surađujemo. On je razvio biznis u nekretninama, a zatim je započeo i s firmom koja se bavi montažnom gradnjom. Radio je dugo s firmama iz BiH kroz montažnu gradnju, uvozio u Švicarsku, montirao, naručivao. S vremenom se razvija ideja da pokrene samostalnu kompaniju koja bi radila proizvodnju u BiH. Tako je nastao Ekon ImmoGroup. Na taj način je mogao jamčiti poštivanje rokova i kvalitete koja se tražila u Švicarskoj. I tu je posao krenuo", prepričava Jasmin.

Velika sredstva su uložena u nabavku strojeva. Vlasnikova sestrinska firma u Švicarskoj je danas jedini kupac, tako da proizvodnja u Mostaru radi 100% izvoz za Švicarsku.

"Radimo proizvodnju gotovih montažnih elemenata, koji se na terenu spoje i čine montažni objekt. Svega četiri mjeseci od registracije izvezli smo troetažnu kuću s 250 kvadrata, i tako je posao krenuo. Ekipa se postupno uhodala, učili smo u procesu i danas imamo tim kojem možete povjeriti velike zadatke. Imamo tu odličnu suradnju i koheziju. Švicarska firma ugovora poslove u Švicarskoj, Basel, okolina Basela. Odrade arhitektonsko rješenje, nađu kupca. Bh. firma naručuje repromaterijal, organizira radnu snagu i proizvodnju", dodaje Jasmin.

Jasmin žali što se domaći dobavljači suočavaju s izazovom da nisu u mogućnosti pružiti jamstvo o podrijetlu drveta i termičkoj zaštiti.

"Jedna konstruktivna drvena greda ugrađena u zidni, krovni ili međukatni panel, ako govorimo o švicarskim standardima gradnje, mora imati jasnu informaciju odakle je došla, iz koje šume, je li netko imao pravo posijeći šumu, je li uradio pošumljavanje, a onda imate još niz zahtjeva u vezi čuvanja i termičke izolacije. Kod nas, još uvijek, ne postoji dovoljno razvijen sustav certifikacije u ovom smislu, što je nešto što se mora unaprijediti u budućnosti, kako bi se stvorio jedan širi lanac održive suradnje u proizvodnji, a onda i prema izvozu", dodaje Sinanović.

Radnu snagu razvijaju sami, s ljudima koji su ranije obavljali neke slične poslove.

"U BiH su nam radna snaga ljudi koji su imali iskustva s procesom proizvodnje i montaže čeličnih i aluminijskih konstrukcija, obično radnici iz te branše jer se i u našem slučaju radi o jako preciznom proizvodnom procesu. Ali moramo razvijati kadrove stručne za drvnu gradnju i montažu. Morate uzeti radnika koji ima osnove iz neke vrste proizvodnje i montaže te vam to bude temelj za daljnji rast. U suradnji sa USAID Projektom ‘Diaspora Invest’ ćemo nabaviti specijalistički CNC stroj za proizvodnju montažnih objekata, u BiH ga nema nitko. Radi se o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu elemenata na principu drvenog rama ili punog drvenog oblika. Zadatak radnika je posložiti numerirane drvene grede i statičke ploče, a stroj radi samo zakivanje, rezanje kao i bušenje tehnoloških rupa. Obuka i prihvaćanje novih tehnologija u procesu su ključ za budućnost zapošljivosti radne snage u BiH", napominje Sinanović u razgovoru za Akta.ba.
 


"Prednost montažne gradnje za kupca-investitora , ako govorimo o jednoj obiteljskoj kući, se ogleda u činjenici da već nakon 3-4 dana imate namontiran objekt koji je spreman za izvođenje radova završne faze. U ovisnosti od zahtjeva investitora, u veoma kratkom vremenskom razdoblju imate objekt spreman za useljenje. Oslobođeni ste svih potencijalnih prepreka u komunikaciji s dobavljačima te imate jedan brži i održiv pristup. Pravimo nešto što zadovoljava najviše standardne energetske efikasnosti. Radi se o kombinaciji prirodnih materijala, koji čine savršeni spoj po pitanju termoizoliranosti. Selektivni odabir materijala je ključan za ovu priču. I dok danas radimo 100% za Švicarsku, vjerujem da će vrijeme doći kada će upravo ova vrsta montažne gradnje biti prepoznata i u našoj zemlji, a na tom putu svi imamo svoju ulogu kako bismo korist i kvalitet ovog ‘švicarskog pristupa’ približili ljudima u našoj zajednici", zaključuje Sinanović.