Podijeli članak

Nekoliko kuća nestalo je u moru nakon što se ogroman komad zemlje odvojio od kopna u Norveškoj. Kako su javili lokalni mediji, u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba.

Snažni pokreti tla u općini Alta, u srijedu popodne, doveo je do odvajanja komad zemlje širine pola kilometra i dubine 160 metara, na kojem je bilo osam imanja. Nekoliko minuta od prvih pokreta kuće su završile u more, prenio je britanski list Independent.

Jedna osoba evakuirana je helikopterom, a izvještaji navode kako je pas, koji se nalazio na odvojenom zemljištu, uspješno doplivao do obale.
 Svjedok događaja Jan Egil Bakkeby ispričao je kako se sve odvijalo.

"Upravo sam ispržio dvije kriške tosta kada sam čuo lupanje u kabini. U početku sam mislio da je neko u potkrovlju, ali onda sam kroz prozor vidio da  pada kiša", kazao je Bakkeby, te nastavio:

"Izašao sam i pobjegao u brdo, gdje sam sve izdaleka pratio. Mogli biste reći da sam istrčao kako bi spasio svoju glavu".

On je sa sigurne udaljenosti pratio kako nestaje dom u kojem je zajedno sa suprugom živio 19 godina.

Kako prenose lokalni mediji, i dalje nije jasno kako je došlo do klizišta, međutim ova regiji je poznata po klizištima i nestabilnom tlu, prenosi N1.

Sličan incident u Norveškoj dogodio se u travnju 1978. godine, kada je u pomjeranju poginula jedna osoba, a 13 farmi, dvije kuće, kabina i društveni centar su zbrisani s lica zemlje.