Podijeli članak

Hrvatska državljanka (25), rođena u Milanu i stanovnica Italije, napustila je na pločniku u kolicima, nedaleko od rimske željezničke stanice Termini, svoje 7-mjesečno muško dijete, te se sa 5-godišnjom kćeri popela na vlak Euronight 296 iz Rima za München. Nije poznato je li htjela u Njemačku, ili ostati negdje u Italiji, prije granične postaje Tarvisio.

Žena je u kolicima ostavila mlijeko i bočicu, paket salveta i deku u koju je dijete bilo ušuškano. Može se pretpostaviti ili da je donijela odluku naglo i neplanirano, ili da se htjela postarati da dijete ne strada, ostavivši ga na veoma prometnu mjestu i osigurano od gladi i hladnoće dok ga netko ne uoči. Uistinu, nalazak djeteta je policiji odmah prijavio neki prolaznik. Dječačić je prenesen u crkvenu pedijatrijsku bolnicu Bambino Gesù u Rimu.

Istragu je pokrenulo policijsko povjereništvo za Eskvilin koje je utvrdilo identitet majke. Ona je identificirana i po snimkama nadzornih kamera više dućana u ulici kneza Amedea gdje je ostavila kolica, te po otiscima prstiju na ručki kolica. Policija je ustanovila da je posljednja majčina adresa bila sigurna kuća na Kasijevoj cesti (via Cassia) u Rimu, gdje su policajcima rekli i broj Hrvatičina mobitela.

Iz Rima su joj telefonirali, prenose talijanski istražitelji, ona je rekla da će se vratiti, ali joj nisu povjerovali. Umjesto toga, nedugo zatim ju je Željeznička policija (Polfer) pronašla u vlaku i skinula s vlaka u Bologni, gdje kći povjerena socijalnim službama, dok je Hrvatica pritvorena u zatvoru u Dozzi.
 


U Italiji je zapuštanje malodobne osobe kazneno djelo. O sudbini kćeri odlučit će sud za malodobne u Bologni.

Istražitelji vjeruju da je posrijedi nedjelo iz pukog očaja. Hrvatica, stalno nastanjena u Rimu, udaljila se s djecom iz sigurne kuće.

Zasad nisu dostupni potanji podaci o majci, o razlozima njezina čina, o obiteljskoj i radnoj situaciji, a ni o etničkoj pripadnosti hrvatske državljanke.