Podijeli članak

Svi smo znali da se to događa, no Žurnal je danas objavio i snimak na kojem vidimo - kako to političari kupuju glasove na izborima.

Glavna zvijezda snimka je Edim Fejzić, političar iz Goražda, koji je - i to tako što se izjašnjava kao Hrvat - ušao i u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Prethodno je - očigledno, kupujući glasove - osvojio 319 glasova na izborima i ušao u Skupštinu Bosansko-podrinjske županije (BPŽ). Bio je na drugom mjestu liste Goraždanska priča. 

Vrijeme radnje na snimku je izborni dan 2018. godine. Mjesto radnje - prostorije Stranke dijaspore BiH tj. Goraždanske priče u Goraždu.

Snimak i novac (100 KM, kako se vidi) Fejzić je dao Žurnalovom zaštićenom svjedoku, a njihova obveza je uslikati listić i dokazati da su glasali za njega:


Žurnal podsjeća da je u raspodjeli vlasti, Goraždanska priča u Vladi BPŽ dobila Ministarstvo unutarnjih poslova gdje je za ministricu postavljena Nizama Rišljanin, dvadesettrogodišnja Goraždanka bez ijednog dana radnog staža. Fejzić je, prema informacijama Žurnala, upravo tražio MUP BPŽ kako bi kontrolirao policijske istrage i kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja zbog dugogodišnje trgovine uticajem u korupcije poput ove na snimku.