Podijeli članak

Gori katedrala Notre Dame u Parizu, javlja BBC. Veliki dio 850 godina stare gotičke katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu. Buktinja je srušila glavni toranj katedrale, javlja BBC. Glasnogovornik katedrale kazao je kako 'čitava katedrala gor'i i kako 'ništa neće od nje ostati', prenosi BBC.
 

Srušio se i veliki dio krova, javljaju mediji.
 

Na terenu su vatrogasci. Uzrok požara još nije poznat, ali vlasti kažu kako bi mogao biti u vezi s radovima na renovaciji katedrale. 
 

Katolička crkva u Francuskoj prošle je godine snažno apelirala da se prikupe sredstva za obnovu katedrale koja se počela osipati.  

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji "zbog stravičnog požara u Notre-Dameu".

I gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo požar je nazvala stravičnim. Ljude koji se nalaze u blizini događaja pozvala je da se ne približavaju kako bi ostali sigurni.
 
Izgradnja ove katedrale započeta je davne 1163. godine, a dovršena 1345. godine. Ovo je najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, a njena zvona su obnovljena 2013, godine povodom 850 godina od gradnje čuvene katedrale. Nova zvona stigla su iz normandijskog grada Villedieu-les-Poeles, dok je za završetak posla bilo je potrebno 90 godina.