Podijeli članak

Hrvati u Mostaru su večeras poslali snažnu poruku Željku Komšiću kako on nije hrvatski član Predsjedništva BiH, jer nije izabran voljom hrvatskog naroda.

Prosvjed koji su organizirali studenti mostarskog Sveučilišta okupio je veliki broj građana Mostara, ali i građana ostalih mjesta gdje žive Hrvati. 
 

"Današnjim prosvjedom želimo dati do znanja svima u BiH kako postoje mladi ljudi koji žele da se poštuju njihovi interesi, njihovi zahtjevi, ako se želi dobro Bosni i Hercegovini", kazao je u izjavi za medije student Pravnog fakulteta, Petar Ćavar. 
 

Njegov kolega s Pravnog fakulteta Danijel Jurić istaknuo je da ovo nije prosvjed protiv Željka Komšića osobno, nego način na koji je izabran za člana Predsjedništva BiH. 

"Ovo nije prosvjed protiv gospodina Komšića, nego prosvjed protiv gospodina Komšića nazovimo to tako 'hrvatskog člana Predsjedništva BiH', a posebno način na koji je gospodin Komšić postao hrvatski član Predsjedništva, a to je način da ga nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Mi s jedne strane razumijemo da gospodin Komšić ima potpuno pravo kada kaže da je to u skladu sa Ustavom, ali to nije u skladu s duhom Ustava. Naime, duh Ustava govori o tome, ili bi trebao ići u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimno izabranog političkog predstavnika koji će zastupati vitalne nacionalne interese ta tri naroda. Gospodin Komšić kao političar  će naravno zastupati interese onih koji su ga izabrali, kao i svaki političar i svaki dužnosnik, s nadom da će i u budućnosti biti izabran. Budući da ga nisu izabrali Hrvati, i gospodin Komšić nije imao skoro nikakvu zastupljenost u općinama gdje su Hrvati većina, nego su izabrali građani s područja Unsko-sanske županije, Zeničko-dobojske, Sarajevske i Tuzlanske županije, teško je vjerovati da će gospodin Komšić štititi interese Hrvata, dakle onih koji ga nisu izabrali", poručio je u svom obraćanju Jurić. 
 

Prosvjedna povorka krenula je od Građevinskog fakulteta prema zgradi u kojoj je ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH gdje su prosvjednici zapalili svijeće i istaknuli transparente 'Not my president'' i 'RIP Democracy BiH'.