Podijeli članak

Tagovi

Najveća opasnost je od neodgovornih pojedinaca, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Banjaluci lidera iz Republike Srpske povodom epidemije koronavirusa.

Dodao je da se većina ljudi ponaša fer i korektno, ali da ima i onih koji to ne poštuju, prenosi BHRT

“Čuli smo informaciju da je iz Slovenije došao autobus radnika koji su radili u restoranu čiji je vlasnik pozitivan na virus, a radnike je otpustio. I oni su došli. Pokušavamo riješiti problem tranzita roba, Europa je zatvorila granice. Pokušavamo naći način da ne stane život”, rekao je Dodik.

Kazao je da očekuje da će banke ispoštovati odluku o prestanku obaveze vraćanja kredita.

“U najmanje tri mjeseca da se zaustavi i stavi moratorij na vraćanje kredita za fizička lica koja to ne mogu. Ima onih koji mogu i njima ne treba zaustavljati. Dobro bi bilo da se angažiraju i dodatna sredstva, centralne banke svih zemalja u se organizovale. To govori o potrebi da i Centralna banka BiH ima uvid u to, a ne da bude konzervativna, ali rekao sam da ako Predsjedništvo donese odluku o tome, to će i uraditi”, rekao je Dodik.

Očekuje da će šatorski karantena na graničnim prijelazima biti rješenje.

“Očito je da će naše građane iz drugih zemalja deportirati. Moramo naći neke druge izbore, kao što je iznajmljivanje nekih objekata, vidjet ćemo. Mjere će morati biti rigorozne. Nama je virus ušao iz Italije, sada najviše dolazi iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Moraju se poštivati mjere karantene od 14 dana. To je situacija u kojoj mi moramo braniti građane. To je sva politika, ne možete drukčije. Ako budemo fleksibilni pa pustimo neke koji ne izgledaju bolesno, a oni ovdje prošire virus, ispadamo neodgovorni. Žao nam je što ćete provesti 14 dana u šatoru, ali provedite”, kazao je Dodik.

Dodao je da bi u ovu subotu mogla da počne obaveza karantena, “pa neki pokušavaju da prije dođu kući i to izbjegnu”.

“Moramo ih pozvati da to ne rade, šta god mislili o nama, o RS, moraju imati vrstu svijesti da neće biti u kontaktu s nama nego sa svojim bližnjim”, poručio je Dodik.