Podijeli članak

Za 15-20 godina automobilsko tržište trebalo bi biti potpuno drugačije u odnosu na situaciju danas, a analitičari koji prate ovu industriju smatraju kako će tada dominirati električni i autonomni automobili pri čemu bi veliki dio tržišta mogla zauzeti vozila tehnoloških kompanija poput Googlea, Applea i sličnih. No, umjesto klasičnih vozila na četiri kotača, čini se kako bi u budućnosti jedno od dominantnih prijevoznih sredstava mogli biti – leteći automobili. Ova bi se vozila mogla koristiti kao i klasični automobili i voziti ih po cestama, ali moći će i raširiti krila, vertikalno uzletjeti i putovanje nastaviti po zraku.

Jedna od kompanija koja već dugo vremena testira ovakve hibride između automobila i aviona jest slovački AeroMobil, a jučer su najavili kako se njihov leteći automobil već sada može prednaručiti. Ovo vozilo može biti vaše ako imate između 1,2 i 1,5 milijuna eura te ako ste voljni sačekati 2020. godinu kada je šef AeroMobila Juraj Vaculik najavio da bi trebala početi njegova isporuka.

S ovim vozilom kao automobilom može se prijeći 700km, uz maksimalnu brzinu oko 160km/h, a ako želite poletjeti, potrebno je samo tri minute da se rašire krila i vožnja nastavi po zraku – maksimalna brzina leta jest 360 km/h te prije slijetanja može preletjeti skoro 750 km. Za upravljanje ovim hibridnim vozilom bit će potrebna pilotska dozvola – trenutno je certificirano za vožnju/letove u europskim zemljama, a tržišta na koje se Valucik namjerava proširiti su američko i kinesko.

Inače, proizvodnja letećih električnih automobila posljednjih godina je postala najveći izazov brojnih kompanija, a minhenska tvrtka za zrakoplovstvo Lilium danas je napravila najveću prekretnicu kada je obavila prvi probni let s njihovim prototipom letećeg automobila VTOL.
Naime, dvosjedna VTOL je uspio poletjeti i sletjeti u Münchenu, a tvrtka je zabilježila i video snimak ljeta.


Tijekom današnjeg testiranja, VTOL je letio na daljinsko upravljanje, a iz kompanije Lilium najavljuju kako će ovim automobilom uskoro provozati i prve putnike. Predstavnici Lilium tvrde kako ovaj automobil troši oko 90 posto manje energije od bespilotnih letjelica, a može prijeći oko 300 kilometara uz maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat. Riječ je o potpuno električnom modelu automobila kojeg pokreće 36 propelera.

Najveći problem u dosadašnjoj proizvodnji letećih automobila je težina baterije, zbog čega automobili teško mogu poletjeti, postići brzinu i izdržati let. Patrick Nathen, sosnivač tvrtke Lilium izjavio je kako će njihova baterija riješiti ovaj problem.

"To je baterija koju možete naći u bilo kojem Teslinom uređaju. U usporedbi s drugim kompanijama, naš leteći automobil ima vrlo nisku potrošnju energije", kazao jue Nathen te dodao kako je sigurnost letenja najveći cilj Lilium.

Izraelska tvrtka Urban Aeronautics najavila je kako će se njihov i ujedno prvi leteći automobil na tržištu naći 2020. godine. Međutim, predstavnici Lilium su ih preduhitrili.