Podijeli članak

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku došlo je do verbalnog okršaja šefice delegacije Kosova u UN-u Vlore Citaku i srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

Citaku je u svom izlaganju opisala proces stjecanja neovisnosti Kosova od Srbije kao 'dekolonizaciju'. Ovo je, očekivano, izazvalo bijes srpskog šefa diplomacije te je nakon sjednice prišao Citaku i obratio joj se riječima: 'Koliko nekoga nije sram da u Vijeću sigurnosti, pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom svijeta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristi takav jedan izraz, a da Vas nije sramota, to je čisti bezobrazluk. Dekolonizacija, to je najveća glupost... Ajde bre... Glupi ste koliko ste teški.'
 

Video incidenta objavio je Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova Kosova, prokomentiravši kako je Dačić 'dobar u teatralnosti, no loš u diplomatskom ponašanju'.

'Da, 20 godina uživamo u slobodi od srpske kolonijalne vlasti koja je provodila aparthejd. To je gotovo, Kosovo je neovisno i točka', napisao je Pacolli na Twitteru.

Nakon propasti samita u Berlinu, pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, te intervencije kosovske policije u pograničnoj zoni u međunarodnoj zajednici tinjala je nada da će nova runda pregovora u Parizu, najavljena za kraj lipnja, vratiti pregovore Srbije i Kosova u normalu. No sudeći po ovom verbalnom obračunu, odnosi dviju zemalja koje su već 20 godina u sporu oko nekadašnje južne srpske pokrajine samo se pogoršavaju, prenosi Tportal.