Podijeli članak

Na kampusu Sveučilišta u Mostaru danas je upriličena demonstracija i probna vožnja s električnim automobilom Tesla model S za sve zainteresirane.

Hrvoje Stančin sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kazao nam je kako je svrha ovog posjeta Mostaru i Građevinskom fakultetu promocija SDEWES konferencije koja će se održati krajem lipnja i početkom srpnja u Sarajevu. Konferencija se bavi promoviranjem obnovljivih izvora energije, održivog razvoja, energetske učinkovitosti i svega što ide uz tu novu politiku dekarbonizacije.

"Jedan simbolički pristup zašto smo došli ovdje sa Teslom je upravo ta promocija elektromobilnosti kao nečega što je vidljivo kod te tranzicije koja se događa. Profesor Duić će održati predavanje na tu temu, mi smo odradili demonstracijske vožnje da ljudi osjete kako je to voziti električni automobil. Ukoliko ste probali vožnju mogli ste primijetiti kako je to što se događa kod ubrzanja jedan zanimljivi osjećaj. Također automobil je vrlo tih, ne čuje se gotovo nikako, a baterija ima domet do 300 kilometara, što možda i nije najoptimalnije za duže rute, ali je za međugradske rute sasvim u redu. Pozivamo sve koji se bave znanošću da nam se pridruže u Sarajevu na konferenciji 28. lipnja", poručio je Hrvoje Stančin iz Zagreba.

Predavanje "Energetska tranzicija i pozicija Bosne i Hercegovine – prilike i prepreke" održao je dr.sc. Neven Duić, redoviti profesor sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta iz Zagreba na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Njegova glavna područja interesa su energetska politika i planiranje, energetska ekonomija, politika održivog razvoja i planiranje resursa, ublažavanje klimatskih promjena, inženjering i modeliranje izgaranja, politika istraživanja i inovacija.

Još jednom podsjećamo kako će se SDEWES konferencija u Sarajevu održati od 28.6. do 2.7, a za  cilj ima promociju obnovljivih i održivih izvora energije.

Pogledajte kako je izgledala probna vožnja:
 Ana Artuković/Pogled.ba