Podijeli članak

Viber poštuje slobodu izražavanja, ali postoje i neke granice, kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povrijeđuje ljude, kaže generalni ravnatelj tvrtke Rakuten Viber na globalnom nivou, Djamel Agaoua, objašnjavajući razloge prekida poslovnih odnosa Vibera sa Facebook-om.

Politika i vrijednosti

Naime, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, tvrtka Rakuten Viber, objavila je prije oko tri tjedna da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom. Upitan šta je dovelo do toga, Djamel kaže da su dostigli točku poslije koje politika i vrijednosti Facebooka više nisu bile kompatibilne sa politikom i vrijednostima Vibera.

"Razlog leži u činjenici da je generalni ravnatelj i osnivač Facebooka prije nekoliko mjeseci izjavio da Facebook nije taj koji treba procjenjivati  što je istina i da bilo kakav javni govor, čak i nasilne, a ponekad i rasističke prirode, može biti objavljivan na toj mreži – ali da ga neće moderirati!,naveo je Ðamel.

Sve je počelo, objašnjava čelnik Vibera, sa događajima u SAD, u vezi sa ubojstvima Afroamerikanaca, kada su brojne rasprave i javni stavovi objavljeni na Facebooku.

"Neki od njih su bili ekstremno nasilnički intonirani, a neki čak i jasno rasistički, dok su istovremeno ostale društvene mreže odlučile da moderiraju ili čak blokiraju sadržaj te vrste", kaže Djamel.

Facebook ima, dodaje, drugačiju politiku, pošto oni smatraju da svako ima slobodu da bilo šta napiše na njihovoj platformi, dok po Viberu to nikako ne može da bude cilj suvremenog društva.

" Zbog toga smo odlučili prekinuti sve poslovne veze sa tom kompanijom, budući da je naša vizija Viberove društvene odgovornosti i značaja, u suštini, da blokiramo sadržaj koji može biti pretjerano nasilnički nastrojen ili rasistički intoniran. Razumijemo koncept slobode izražavanja i nastojimo da poštujemo taj princip, ali postoje i neke granice, a to je kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povređuje druge ljude", ističe.

Nema nesuglasica

Također, ističe da nemaju ništa protiv korisnika Facebbok-a i da je ono što predstavlja problem politika te društvene mreže.

"Zapravo, mi nemamo nikakve nesuglasice ni sa zaposlenima Facebooka, već sa javno izraženim stavovima čelnika te društvene mreže koji su potpuno nekompatibilni sa Viberovom politikom i to je jedini razlog za našu odluku", zaključio je.