Podijeli članak

Mali Perica došao kući iz škole, baca torbu na kauč i kaže mami: „Mama, zamalo sam dobio peticu!“. Majka prekine kućne poslove, obriše ruke od pregaču, dođe do svoga sina i zagleda se u njegove oči. Zna da Perica godinama nije dobio pošteno zarađenu trojku, a kamoli peticu. Zagleda se u oči sinu svom, plodu utrobe svoje, uzdanici i nadi svojoj, izbeči oči u njegovom pravcu pa priđe i uze ga ispod brade. Perica nije imao izbora nego da gleda materi ravno u oči. A kad gledaš materi pravo u oči, nije lako lagat'... Pa ga upita mater, zagledana u oči svog jedinca i upita: „Kako Perice? Kako si zamalo dobio peticu!?“. A Perica, nimalo zbunjen majčinim rendgenskim pogledom i detektorom laži, samopouzdano veli „Pa, dobio je mali što sjedi do mene...“.

Kad sam čuo da je Mostar, skupa s Banjom Lukom, kandidiran za europsku prijestolnicu kulture, bio sam malo zbunjen. Većinu stanovnika Banje Luke, koliko znam, čine Srbi. A Srbi od Europe mogu dobiti samo bombe i titulu genocidnog naroda. Ili ostati bez dijela teritorija. To da ih, i pored Tesle, Pupina, Nemanjića i ostalih proglase prijestolnicom nečega, makar i kulture, nema šanse. Mostar je grad u kojem, kako znamo, sadašnju većinu čine Hrvati. Ali nije ni to najveći problem. Službeno je (iako ja baš to i ne doživljavam) podijeljen grad. Izbora nema u njemu. Nema ni gradsko vijeće. Nema ni komunalno, zapravo ih ima pet-šest. Plodovi utroba naših, mostarskih, završavaju onakvi kakvi su izišli iz nas, neprerađeni i pomiješani s deterdžentima i ostalim što Neretva, nekad zelenooka a sada često smeđooka ljepotica, k moru Jadranskome nosi. Kako god, Mostar je takva kloaka od politike i prljavštine da bi mogao poslužiti kao primjer za još goru Bosnu i Hercegovinu nego što je sad. Svako malo grupa građana blokira odvoz smeća pa nas ono dugo gleda s pozicija oko kontejnera. Doduše, da je Elvedin Nezirević bio član komisije koja je lag... Hm, da je bio dio komisije, Mostar bi bio prijestolnica kulture. I to europska. Neko je iz SDA spriječio da Elvedin bude u komisiji (radno tijelo, kružok, grupacija, odbor...) jerbo je rekao kako Elvedin nije dovoljno musliman ili Bošnjak, ne sjećam se više.

Nego, kad smo kod razloga, otkud to da je norveški Bodo postao europska prijestolnica kulture? Nisu nas, doduše, slagali, samo su prešutili. Je li spomenut taj Bodo? Je li komisija (radno tijelo, kružok, grupacija, odbor...) bez Elvedina N. znala za tog Bodoa? Koliko je gradova bilo u optjecaju? Zašto nam nisu rekli za taj Bodo, da ga ocrnimo najstrašnije? Da kažemo bar „Ta će Bodo...“. Jesu li rekli kulturnim radnicima (!?) u komisiji (radno tijelo, kružok, grupacija, odbor...) za taj Bodo? Je li bio neki švedski Modo ili danski Jodo u konkurenciji? Piše li to u knjizi debeloj koja je propustila kazati ono o izborima, prljavštini i ostalom? Je li ta komisija (radno tijelo, kružok, grupacija, odbor...) znala...
Ma nema veze. Nećemo više čekati Bodoa, smrz'o se dabogda...