Podijeli članak

Kao kad Neron uzme harfu dok Rim gori i nesretnim pogorjelcima pjeva svoje stihove. Kao kad utopljeniku čitate autobiografsku knjigu o napaćenom Bošnjaku, kao kad tročlano Predsjedništvo izguruje i nadvikuje jedno - drugo - treće pri posjetu Srbiji, tako Trump usred prijetnji atomskim ratom, sa silom vojske u ratovima koje su započeli Bush, Obama i Clinton, hoće tjerati raketu s pripadajućom posadom na već mu poznati Mjesec. Mjesec, onako suh, besplodan, lijep iz daljine i neumoljiv kad staneš na njega, dovoljno je daleko od svakodnevnih problema koji gone žutu Trumpovu glavicu.

Ne znam baš što mu je kandidatura za predsjednika ludnice trebala pored onoliko para, lijepe žene i zlatne djece, ali eto... Hoće, kaže, opet učiniti Ameriku velikom. Kao da Giuseppe Bertolucci, pekar iz Verone, hoće obnoviti Rimsko Carstvo. Kao da Nikola Nikolić iz Užica hoće obnoviti Užičku republiku ili Huso iz Ilijaša stvoriti kalifat. Mussolini je htio obnoviti Rimsko Carstvo pa je završio naglavačke. Amerika jeste bila velika, ali onda kad je bila republika. Sad kad je postala imperija, kasno je. Nema tu natrag. Zapravo, ima samo jedan smjer koji vodi daleko od problema s kojima se više ne može suočiti. U svemir. Prema Mjesecu.

To vam je kao ova priča o globalnom zatopljenju. Poplave, vjetrovi, oluje, tornada... Vrijeme je sve luđe, mi sve uplašeniji, sve više para i goriva se troši na summite i sastanke o očuvanju klime. Na nekima bude i 20.000 besposličara iz cijeloga svijeta. Košta to, znate. Ali, ne pričaju više o otapanju polarnih kapa. Zašto? Pa, povećavaju se te kape. Ne pričaju o ozonskim rupama i aerosolima? Zašto? Pa ozonske rupe se smanjuju i nestaju. Ne kažu vam da jedan od 27 aktivnih vulkana u Indoneziji izbaci više otrova u zrak nego sva auta svijeta. Zašto? Da biste skupa s kolima kupili skupi uređaj za prečišćavanje goriva koje će i tako izgorjeti i otići u atmosferu. Kažu li vam da Sarajevo nije zagađeno zbog auta nego zato što sirotinja loži lignit kojeg barem 80% završi u zraku? Ne. Neće priznati da sirotinja nije u stanju platiti plin čije smo uvođenje svi mi nekad davno platili. Jeste li znali da su 1880. godine Slavonijom harala tornada? Da je jedan od tih tornada podigao vagon težak 50 tona i bacio ga stotinama metara daleko? Tada još, naime, nije bilo riječi o globalnom zagrijavanju i zagađenju. Nije bilo ni organizacija i tipova koji bi vam tako odvraćali pozornost i izvlačili pare iz džepa.

Ne znam jeste li primijetili, većina vijesti koje konzumiramo služi odvraćanju pozornosti. Ostatak informacija služi izvlačenju para iz džepa. Kad bi ljudi prestali pratiti vijesti, ne znam kakav bi svijet bio. Zapravo, nemam pojma kakav bi svijet bio kada bi postao stvaran.