Podijeli članak

„Bilo koji potez, bez obzira na to je li riječ o referendumu, zakonu ili političkoj izjavi, kojim se pokušava razbiti ili ugroziti Daytonski sporazum, nije u interesu zemlje. Tome se protivimo. Svim svojim kolegama i liderima u BiH stavili smo do znanja da se protivimo takvim mjerama. Jasno smo im prenijeli da ćemo lidere smatrati odgovornim za njihove postupke, ili onima koji potiču napredak Bosne prema euroatlantskoj budućnosti ili ako izaberu ići protiv Ustava, Daytona, napora međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini. U tom slučaju, morat će biti spremni snositi posljedice.“

 
Čitam ovu izjavu Hoyta Briana Yeeja i ne mogu vjerovati. Onda uzmem i povećam njegovu sliku. Odnekud mi poznat, miša mu žutog... Znao sam onakvih koji su se tukli kad bi u Mostar došao cirkus s onim autićima, ringlšpilom i onom kruškom koju udariš da vidiš koliko si jak. Bilo je baš takvih koji bi stalno započinjali nerede i tučnjave. Mogu ga zamisliti kako stoji kraj autića i čeka da nekomu otme žeton ili u gužvi izvuče takulin iz džepa. Znam da je čovjek iz Amerike, da nema veze s mostarskim cirkusom, ali ustajem i provjeravam gdje mi je novčanik. Nema u njemu nešto para, ali ne bih proživio gnjavažu vađenja novih dokumenata i iskaznice. A u malom džepu mi je i dvoje po pet eura, za ne daj Bože.
 
Pa se nešto pitam, što bi Hoyt Brian Yee, recimo, da mu neki političar u BiH kaže „mrš“. Hrvatski ili srpski, bošnjački ne bi ni da ga Hoyt nunčakama po glavi udara. Možda zna karate? Možda stane pred Milu Dodika i izvadi nunčake, počne vrtjeti oko sebe u nadi da će uplašiti Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske? Ili trenutnog predsjedatelja, Dragana Čovića? Ili Marija Karamatića? Veća je vjerojatnost da će se neki od njih od njegova vitlanja prehladiti nego da će se uplašiti malog američkog stvora. Uostalom, onaj debeljušni Korejanac prijeti moćnoj i tustoj Americi da će je izbrisati s globusa Koreje, takva su vremena brezobrazluka i nepoštovanja prema Americi nastupila. Kubanci straše američke diplomate bukom ekspres-lonca, Kolumbijci se cere usta punih kokinog lišća... Šejtan došao po svoje pa eto.
 
Ne znam je li Hoyt Yee pogledao dovoljno filmova Brucea Leeja. Je li gledao kako Lee čupa tapiseriju s grudi moćnog Chucka Norrisa? Je li gledao „U zmajevom gnijezdu“? Je li vježbao kružne udarce nogom i danima lupao po gredi da mu šapice otvrdnu? Je li zabijao šake u oštri pijesak i hodao po staklu da nauči potisnuti bol? Jer, kako smo učili od Brucea Leeja, samo izuzetnom vještinom se može pobijediti puno jači. Može se to ako imaš pošten i pravedan cilj.
Hm... Čini se da Americi i Hoytu Brianu Yeeju za dalju borbu nedostaje baš ovo posljednje.