Podijeli članak

Ako se sjećate, jedino što je Sidarta (Hesseov) znao je bilo – čekati. Ja dok čekam da prođu izbori, tek razmišljam. Što ne bih? Izišao ili ne izišao na njih, razmišljam o tome kako će koji od kandidata izgurati izbore. 

Reuf Bajrović i Emir Suljagić, moji omiljeni likovi s bh. političke estrade, osvojit će, nadam se, toliko glasova da se uhljebe u parlamentu. Bilo bi dosadno bez njih. Naša stranka sa „Zajedno i tačka“ će proći mršavo. Falatar jedino nema biografiju i to mu je prednost. Da se preziva Drlje, na plakatu bi pisalo „Drlje bez mrlje“. Kandidat im je čak jedna za koju u Mostaru ni mater ne bi glasovala. Sestra joj dila lijekove pa na plakatu piše „Zdravlje prije svega“. SDP više ne prepoznaju, ne zna se koje je DF, Naša stranka, a koje SDP. 

Srbi će dati glas koaliciji na vlasti. Jedni nezadovoljni ali se boje da bi moglo biti gore, drugi jer se može vidjeti razlika u učinjenom dok su bili na vlasti oni i oni prije njih. Osim toga, Mile Dodik je uspio sačuvati policiju Srpske, što baš i nije bilo jednostavno. Ima Srba, i to ne malo, koji će dati glas pretendentima na vlast. Ti uglavnom misle da će novim špilom karata pri dijeljenju  dobiti kakav poker sedmica, ako već ne četiri keca, stan i funkciju. 

Kod Hrvata baš nije jednostavno. Nešto više od 110.000 glasova Hrvata imaju na raspolaganju Hrvati. Za Željka Komšića će biti dio sarajevske čaršije, što bi  mu moglo donijeti kojih 50.000-60.000 glasova. Malo Tuzle, malo Zenice, pokoja Kalesija i eto ga na vlasti. Hrvati tradicionalno neće dati glas njemu, ali on to i ne traži. Pošten čova, čak otvoreno kaže čije glasove očekuje i koji su mu ciljevi. Uporno plaši čaršiju Čovićem i Dodikom. I, da se ne lažemo, ne ide mu loše. 

Kod Bošnjaka... rovito. Fahrudin Radončić može se okaniti politike ako izgubi ove izbore. A, bogme, kako stvari stoje, moglo bi mu tako biti. Njemu će dati glas bošnjački nacionalist koji misli da će ekonomija Bosnu izvući iz političke i drugih kriza. Neće. Ima kriza u Sjevernoj Irskoj koje se nastavljaju uz bogatstvo i berićet. Za sarajevsku čaršiju će uvijek biti došljak, Sandžo i Arbanas. 

Bošnjaci će dati svoj glas Šefiku Džaferoviću, kandidatu SDA. Usprkos tome što ga krive za ratne zločine nad Srbima i Hrvatima? Ne unatoč tomu nego baš zbog toga. 

Bošnjački nacionalist će glasovati za svog ratnog zločinca, ako ikako može. Oni koji ne žele priznati da su bošnjački nacionalisti dat će glas bosanskoj ljevici. Tako je to, bojim se...

Ja, baš kao Sidarta, čekam da prođe ovih desetak – dvanaest dana. Da postoji kladionica na rezultat, uplatio bih na Čovića, Dodika i Šefika. 

Šteta što nema klađenja. Kako god, ako potrefim, nazvat ću sebe, poput onih likova ispred mikrofona, političkim analitičarom...