Podijeli članak

U vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, hrvatska vlast nije mirovala. Donesen je niz zakona i preinaka ključnih za svakodnevni život, parlament je mogao bez pritisaka raditi što mu se prohtije, bez nekog nadzora medija i javnosti. Čitav stup mirovinskog fonda je šaptom pao. Možda je završio kao zlatne rezerve Hrvatske, prodan i rastopljen u moru davanja, primanja i političke razdiobe, vrag će ga znati... Srbija i BiH su imale sreću ne otići daleko na SP-u, inače bi pravosudni, gospodarski, ekonomski i svaki drugi nered u vrijeme Svjetskog prvenstva dobio na težini. BiH je imala najviše sreće, ispali su odmah, u kvalifikacijama. BiH je morala dočekati ova vremena za svoju pojačanu nizbrdicu.

Ovaj mjesec, predizborni, dušu je dao za masovna okupljanja, obustave rada, nerede i slično. Mnogo jasno, sad je pravo vrijeme da se ucijeni vlast, da obeća nemoguće i potpiše neizvršivo. Vlast, ništa nesposobnija nego inače, ovako izgleda još nesposobnija nego inače. Pravosudna tijela dodaju slučajeve jedni drugima bez volje i moći da ijedan riješe po zakonu. Ratni zločinci za masovna ubijanja dobiju nekoliko godina ili oslobađanje. Nije bolje stala ni američka bulumenta koja još samo može isposlovati zabranu ulaska u Ameriku političarima koji ih više ne slušaju. Ti jarca, kao da smo mi ovdje kojekakvi Meksikanci pa nam je životni san otići u Sjedinjene Američke Države i tamo prati posuđe i voditi bjelačke kučiće da piške po parkovima.

A nekad je bilo lako. Ne sluša – ti ga smijeniš i zabraniš mu političko djelovanje. Počne pametovati – ti s njim u zatvor. Odbija šutjeti – osudiš ga na koju dekadu i mirna Bosna. Ako ti treba krivac za terorizam (slučaj Leutar), okriviš čovjeka koji je s njim ranjen u autu. Kao u najbolja vremena latinoameričkih sponzoriranih režima.
„Građansko“ u BiH je ogoljeno do srži. Jednostavno je, umjesto svoga nacionalizma možete podržavati tuđi, najbrojniji, tako potvrditi da je demokratsko društvo, društvo vladavine većine. Nacionalno kod Srba i Hrvata se nije ni skrivalo, pa tu nema iznenađenja. Iskrsavaju profesionalni Bosanci i ljubitelji „ljudi kao takvih“, ali narod(i) već znaju o čemu se tu radi.

Nešto drugo će zaboljeti više. Gorivo je poskupjelo, usred početka predizborne kampanje, za 10 feninga. Nije puno, jelde? Prethodno poskupljenje je podiglo buru u čaši vode. Ovo – ništa! Pa kako to? Zar nedavno fening nije vrijedio skoro koliko i sad? Vrijeme novih zakona, amandmana, uredbi i nameta dolazi. Sve će se to, mislim, zbiti u ovaj nesretni predizborni mjesec. Neki će nagomilati još bogatstva, ne sumnjam. Iako, ne mislim da ima svrhe, nego će im za kojih 10-20 godina to neki novi žestoki revolucionari oduzeti.
Nema veze. Kao u SP-u, važno je pobijediti. A ako vas je obuzelo kakvo crnilo, ne sumnjajte da stvari mogu postati i crnje.

Veselin Gatalo