Podijeli članak

„Ne pokušavaj m'jenjat' me, ovo je ipak moja glava, kad joj se budi nek' joj se budi, kad joj se spava nek' joj se spava“. Već prvom rečenicom u svojoj pjesmi „Ne pokušavaj mijenjat me“, Miladin Šobić, nekadašnji idol generacija (i moje), pokazuje da je protiv demokratskih promjena koje podrazumijevaju promjenu svijesti i ulaska u euroatlantske integracije.  Pjesma „Ne pokušavaj mijenjat' me“ puna je mržnje i predrasuda, i to ne samo prema EU i atlantskim integracijama. Onda u svoj vrtlog fašizma pokušava uvući i druge, slušatelje njegovih pjesama. Citiram: „Nemoj da tebe mijenja neko, budi do kraja ono što jesi, ako misliš da smo daleko – nemoj put mene, ostani gdje si“. Time ovaj kantautor u svojoj jezivoj poruci daje do znanja svima da mu se ne približavaju jer je u stanju u svom fašizmu obračunati se sa svakim koji bi se usudio dobronamjerno i proeuropski utjecati na njega. Poručuje mladima da ne putuju i ne upoznaju sada nama bliske bliskoistočne zemlje, naše osvjedočene prijatelje na putu u integracije.

Svjestan svog fašizma, ali i bez kajanja, dalje kaže: „Znam da ovakav mnogim ne godim al' ja sam čitav stao u vene, ne znam zašto ratove vodim – muški su muški, žene su žene“. Tu se Šobić otvoreno stavlja na stranu mrzitelja transrodnih i transseksualnih osoba. Miladin Šobić ovime negira postojanje transseksualnih osoba, transvestita, homoseksualaca, i niz drugih poznatih i prepoznatih, mnogih nam zasad i nepoznatih seksualnih i rodnih identiteta. Kad pjeva o vinogradu, vidna je potreba da mlade ljude okrene prema alkoholizmu. Ismijava kupnju novih automobila i školovanje, čime pokazuje tendenciju našu inače kvalitetnu i inteligentnu omladinu odvratiti od školovanja i modernih globalnih vrijednosti prihvaćenih u svijetu i kod nas. Time pokazuje svoju želju da ostanemo na marginama modernog svijeta, siromašni i zatucani Balkanci.

Već su mnogi govorili kako Europska unija nema alternativu, kako ne smijemo oklijevati na putu za NATO. Usput smo svi previdjeli pogubni utjecaj nazadnih pojedinaca kao što je Miladin Šobić. Štoviše, Miladin Šobić je svoju mrziteljsku filozofiju uzdigao do razine općepriznate i verificirane pojavnosti koja je svojedobno bila povijesna zbiljnost. Strašna rečenica „muški su muški, žene su žene“ poput prijetnje odzvanja u ušima naprednih i osviještenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kako u Europu s kantautorima poput Miladina Šobića? Kako implementirati nepristrano pravosuđe i obračunati se s korupcijom, kako se obračunati sa starim mitovima kad neodgovorni pojedinac uzvikuje „Muški su muški, žene su žene!“.

Ovim putem molim Šteficu Galić, Amera Bahtijara, Slavu Kukića, Elvedina Nezirevića, Envera Kazaza, prof. Esada Bajtala, Vijeće za medije, Regulatornu agenciju za komunikacije, antifa udruge i sve patriotsko - bosansko – europske snage da se obračunaju sa samozvanim kantautorom Miladinom Šobićem i njegovim fašizmom.