Podijeli članak

Da bih vama izvan Zahumlja objasnio ova dva izraza, moram vas odvesti u svoje djetinjstvo. Coko, moj malo mlađi drug, nadošao je na genijalnu ideju. Ali, prvo da kažem na koga se odnosila. Imali smo druga koji se volio penjati. Penjao bi se po zgradama poput Spidermana, hvatao se dugačkim rukama za izbočine i armaturu, za nadstrešnice i bankove, sve dok ne bi stigao na visinu kojoj je stremio. Elem, Coko ga je jednom „naložio“ poput mladog majmuna. I, naravno, hvalio se penjač, neumoljivo i u svakoj prilici, svojim majmunskim vještinama. Kao da se popeo na Mount Everest a ne na pišljivu Zvjezdaru... Čak smo ga, mislim, i zvali „Majma“. To skraćeno od majmun. Rekao mu je naš Coko: „Čuj, ti si vješt penjanju... Na treći nam je otišla lopta. Napucao je Ahmo, ne može doć' do nje. Taj je gore tabijasus, ne smijemo mu pozvonit' na vrata i tražiti loptu. Haj' se ti popenji, neće ni vidit', pa nam samo odozgo baci loptu...“.

Majma je, naravno, samopouzdan i sav važan, odmah pristao. Popeo se, uz našu pomoć, do prvog balkona. Prebacio se u njega, stao na zid, dohvatio podnožje balkonske ograde i uzverao se na drugi. Potom, majmunskom vještinom, krenuo prema trećem. U međuvremenu, „ložioničar“,Coko, odjurio je u svoj stan i telefonom nazvao vlasnika balkona u kojem je, kako je „ložiona“ govorila, bila naša lopta. Rekao je „Čika Hazime, čini mi se da vam neko hoće provaliti u stan preko balkona“... Trebam li reći da je vlasnik balkona i pripadajućeg mu stana žestoko namlatio vrlog penjača a potom pozvao miliciju da prijavi pokušaj krađe? E, to je bila „pušiona“. Ne za nas koji smo to sa zanimanjem gledali, nego za Majmu, penjača. Džabe je svima pričao o „navlakuši“ iliti „ložioni“. Dakle, „pušiona“ je očekivani rezultat procesa nazvanog „ložiona“. Kao kad vam kažu da će Galatasaray pobijediti Barcelonu. Kao kad vas uvjeravaju da će Željezničar ili Sarajevo pobijediti Zrinjski.

Bosanska pušiona je starija od bosanskog jezika. Kad Livnjake pitaju jesu li Bosanci ili Hercegovci, oni kažu „Mi smo pametniji od Bosanaca a pošteniji od Hercegovaca“. Kao da je i jedno i drugo neki problem... Elem, „pušiona“ Bosne je vezana uz maline. Bobičasto voće koje se teško bere i s mukom uzgoji, danas ima cijenu od 1 KM po kilogramu. Ni dio uloženog se ne vrati. Pušiona. A na TV-u su im stalno ponavljali da cijeli Zapad ludi za bosanskim malinama. Mo'š mislit'. K'o ludi su bez naših malina. Svukud ih sa sobom nose.

Hercegovačka ložiona je bila vezana uz smilje. Ljudi se zadali, posudili pare, digli kredite, napatili se i istrošili i... Od istočne do zapadne Hercegovine „eksperti“ s fakulteta su objašnjavali budućim milijunašima kako je smilje biljka s kojom će postati odvratno bogati. Na kraju je od ložione narod došao do pušione...

Tako vam je to. Što kolijevka zaljulja, to lopata zakopa, rekla bi moja baba. Od djetinjstva se ništa nije promijenilo. Ložiona i dalje rezultira pušionom.

Veselin Gatalo