Podijeli članak

Svijet se čovjeku sruši kad Američki institut kaže da je BiH propala država u središtu Europe. Čovjeku se odmah prikažu boje jeseni i začuje šum opalog lišća pod predratnim postolama. Ne mili se čovjeku više otići u novu njemačku prodavaonicu američkih džidža-midža koje ne može kupiti, ne mili se čovjeku gledati red letenja mostarskog zračnog pristaništa, ne kupuju mu se kola koja ne može platiti... Elem, kad čovjek čuje tako groznu vijest, ni do čeg mu nije.

Poslao bi sve u p... U peršin! Eto! Kažu ovako: „Dok se čitav svijet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Europe odvija se opasna kriza. Bosna i Hercegovina koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas predstavlja neuspjelu državu“. Za ne povjerovati... 

Istina, ma koliko da sam optimističan, nekako mi je mirisalo na to da je Bosna i Hercegovina iščašena država. Blago rečeno. Prvo, sumnjivo mi je bilo reklamiranje kocke i kladionica. Na TV-u se reklamira jedan od najgorih poroka koje je čovječanstvo izmislilo, pogibelj za društvo i zajednice, izvor problema koji je uništio više brakova, prijateljstava, zajednica nego droga i alkohol skupa. Droge, to jest lijekovi, besramno se reklamiraju, premda je to civilizacijski nedopustivo. I to u stilu „Ako želite prohodati, kupite Koljenit, novi lijek za koljena“. Ili oni koji produžuju život kao „Umrijet će vam oba roditelja ako im ne kupite E122 i C-442 s kičmenom moždinom ajkule i perajima aligatora“. Ili reklamiranje pelena i dječje hrane u stilu „Ništarija ste od roditelja ako svom djetetu ne kupite Krpens pelene. Hoćete li da vam dijete dobije infekciju spolnih organa zbog nedostatka Krpens pelena na guzičici? Sram vas bilo ako djetetu ne kupite Krpens pelene i ne hranite ga Krkens dječjom hranom!“.

Napominjem da je i reklamiranje dječje hrane u svijetu, barem civiliziranom, zabranjeno. A tek kad vidim propalu banku zbog koje se već ubilo na desetke ljudi, kako reklamira lakoću kojom možete postati doživotni dužnik! I to u stilu „Vidi ovog kako živi, ima lijepu kuću i ženicu manekenku, bijedo jedna jadna. A ti živiš u zajednici s ćaćom i materom, žena ti stalno zvoca a mater čupa živce, djeca ti nose tene ispod 100 maraka, jade jadni... Uzmi kredit na 40 godina, da i ti budeš gospodin čovjek, da ti i dijete ima štogod vraćati. Uzmi taj kredit, makar za kola, da ne voziš onaj krš. Uzmi, da ne budeš više bijeda...“ Ne kažu da će mu uzeti sve plus bubrege, njegove, ženine i dječje, ako ne mogne vraćati više... Ili, reklame za alkohol. Pivo, žestica, nikakav problem. Sve može. 

Istina je da za posao treba dati kojih 20.000 KM. Istina je da električno isključuje i plijeni stvari zbog duga od kojih 20 KM (ne svima, naravno), vodovod isto. Istina je da su ceste izrovane i izlokane, da manje-više ništa ne funkcionira, ni zdravstvo, ni školstvo, ni kozmonautika... Da su uzor mladima oni koji zarađuju za život nogama i one kojima je jedini početni kapital u vidu spolnog organa osigurao grdne pare, da ljudi bježe iz Bosne i H. glavom bez obzira.

Ali, ti Amerikanci... Čuj to... BiH koju su s mukom stvorili, propala država.