Podijeli članak

Ja se pitam gdje je nestao Julian Assange. Gdje je čovjek? Posljednji put mi se čini da je snimljen negdje u nekom američkom zatvoru. Neki je nama nepoznati zatvorenik nama nečim nepoznatim snimao kako razgovara s nekim nama nepoznatim. A radi se o poznatom čovjeku koji nam je nepoznato učinio poznatim. Nepoznate su nam bile činjenice koje govore o prisluškivanju nas, njima nepoznatih ljudi i mogućnosti da kontroliraju naše mailove i prate naše glupe razgovore pametnim telefonima. Otkrio nam je i da su teorije zavjere zapravo zavjere koje su nam plasirale teorije zavjere da bi od nas skrili nevjerojatne količine zavjere. Otkrio je da rade naše profile preko kablovskih operatera. 

Mogu saznati vaše prioritete, način razmišljanja, sklonosti, seksualnu orijentaciju, sklonost ovome ili onome, samo ispitujući koje programe na TV-u gledamo. Da ne govorimo o internetu. Ako desetak puta upišete riječ Al-Qaida ili Daesh, ili, ne daj Bože, Al shabbab ili Boco Haram, nema šanse da ne započnu vaše praćenje i analize vašeg ponašanja. Julian Assange nam je otkrio našeg privatnoga Georgea Orwela kojeg nosimo sa sobom i koji nas dočeka u domu našem i prije nego što ga uključimo. Kamere TV-a, kažu, snimaju naše dnevne i spavaće sobe i onda kad jesmo i kad nismo u njima. Pa vi vidite. Zato budite dobri i ne izgovarajte naopake riječi pred vašim tankim i širokoekranskim ukućaninom koji vam toliko jeftine razbibrige priušti.

Možete gledati dobro plaćene bezmozgove kako se pare i svađaju u realityjima, možete uživati u tome što ste pametniji ako već niste bolje plaćeni od njih. Zato neki jako dobro plaćeni imaju načina, novca i vremena da prate naš život, da nam se smiju i upravljaju nama kao „veliki brat“ događajima u parovima i ostalim glupostima kojima nam suše mozak na TV-u. Nego, da se upitamo isto što i s početka. Gdje je, WTF, Julian Assange? 

Gdje je Edward Snowden? Eh, da, on je pobjegao u mrsku i naopaku Rusiju, da odande truje ljude istinom o tome kako nas kontroliraju i truju nam živote. Vjerojatno, krmak jedan, slobodno šeta Moskvom i Petrogradom, budno čuvan u Boljšoj Teatru ili dok gleda Ruski balet. Neka, tako mu i treba kad je pobjegao iz zapadne blagodati i počeo izdavati vojne tajne vaskolikom puku svjetskom. 

Dobro, Snowden i Assange su živi ljudi, mogu nekako nestati kao tema. Jedan u američkom zatvoru a drugi u beskrajnoj ruskoj stepi ili u Moskvi. Ali, kako prašuma odjednom može nestati? Gdje su jaguari, majmuni, jeleni, oceloti, stonoge i četveronoge životinje brazilske šume? Jesu li pantere izgorjele i postale još crnje? Gdje su apeli za spas planeta, za očuvanje pluća zemlje, pa zar nećemo svi umrijeti od nestašice kisika ako se ne ugasi ta šuma? Hoćemo li čistiti crne cipele da nas imaju u čemu sahraniti oni sa najžilavijim plućima...?

Nego, žao mi one male Grete što se živa ubi da spasi Zemlju. Planet koji ima takvu omladinu, ne treba brinuti za svoju budućnost. Hm... 
A baš bih volio znati gdje je i što radi Julian Assange...

Veselin Gatalo