Podijeli članak

Dogodilo se nezamislivo. Neki nisu htjeli ustati dok se svirala himna. Neki su čak okrenuli leđa i tako sačekali da se završi  „Ode an die Freude“, službena himna Europske unije. Katastrofa! Užas! Institucija kojoj stremimo, za koju smo spremni g... 

Za koju smo spremni živote i resurse dati, izvrgnuta je ruglu, nepovjerenju, čak, oh Bože, otvorenom protivljenju njenim institucijama! Blasfemija! Jeres! Strijeljati...! Ne, prvo organizirati plenum, onda podijeliti direktive. Potom donijeti zaključke i preporuke. Sve to potvrditi na komitetu Unije. S užasom su sve to, garant, gledali Raiffeisen, Hypo, Societe Generale i ostali pobjednici iz ratova 90-ih su zanijemili! Događa se najstrašnije, poljuljana je vjera u EU, samim tim i u euro... I, iza eura ne stoji ništa, ni podloga u zlatu niti neka druga garancija, ali sam to spomenuo zbog dramskog efekta.

Jesu li vam poznate riječi „plenum“, „preporuka“, „direktiva“, „samit“...? Sve je već viđeno, u nekim davnim vremenima kojih se mladi i ne sjećaju. A ja se sjećam. Takve su „preporuke“ i „direktive“ dolazile iz „komiteta“ i sa „samita“. Sve već viđeno u vrijeme Jugoslavije a stariji pamte i CK Sovjetskog Saveza. Po principu po kojem je svaka nova vjera ustvari stara vjera, u vrijeme novog svjetskog poretka, zapravo je na EU jednostavno preslikala model SSSR-a. Model se pokazao pogrešnim, ali je neko vrijeme čelnicima Sovjetskog Saveza davao apsolutnu moć nad narodima i teritorijima. Nesmetano su crpili resurse, rude, drvo, kamen, umjetnine, prošlost... Uzimalo se šakom i kapom. Baš kao i danas što vreće para određenim danima idu iz Bosne i Hercegovine u Beč, iz Srbije u Pariz a iz Hrvatske... Iz Hrvatske uzme kako koji može, šakom i lopatom, gomila im dug dok zemlja ne pukne od tereta i ne riješi se i ljudi i teritorija.  Vreće i vozači se, da nastavim, vraćaju bez tereta, to jest bez opasnosti da će ih opljačkati. 

Po toj analogiji, Viktor Orban je novi Tito. On je odlučno rekao „Ne!“ Uniji. Rekao je „Ne“ migrantima, ne da da se njegova i mađarska zemlja proda strancima, ne da ništa! Možda će jednog dana htjeti osnovati mađarsku banku kao što su ovdje htjeli osnovati Hercegovačku, pa eto belaja! I kako onda? Kako kontrolirati daljnji slijed događaja? Hoće li zemlje htjeti neku sigurnu valutu, odreći se eura pa prebaciti te papirine kod nas? Onaj neprijatelj svega što na svijetu vrijedi, Vladimir Putin, gomila zlato da osigura rusku valutu? Strašno. EU ima tek nekoliko stotina milijuna stanovnika... 300? Možda malo više. Više od milijardu Kineza nije u EU. Tri stotine milijuna stanovnika Ruske Federacije nije u EU. Ni Indija, prokletinja, nije u EU. Ispada da manje od dvadesetine svjetskog stanovništva nije u EU... Ni Engleska, znači ni toliko!!! Kuku!

Ne može se ovako. Trebalo bi ove poput mene početi trpati u logore za preodgoj. Hm, čini mi se da bi se ti logori širili neusporedivo brže nego EU...