Podijeli članak

Ispred Vječne vatre u centru Sarajeva počelo je okupljanje građana koji su se danas odlučili pridružiti mirnoj šetnji u znak prosvjedna protiv povorke ponosa koja će biti održana sutra. Na skupu pod nazivom "Dan tradicionalne obitelj" okupio se veoma mali broj građana. Nekoliko minuta prije početka šetnje okupilo se manje od stotinu osoba.

Veoma mali broj građana, njih blizu stotinu, u Titovoj ulici počeli su okupljati već oko 13 sati, kada je obustavljen i tramvajski promet preko Baščaršije.

U centru Sarajeva okupljeni nose transparente "Zna se šta je ključ, a šta brava", Zašto se ne poštuje volja većine", "Podrska biološkom opatanku", "Porodica je kompas koji nas vodi. Ona nas inspiriše da dosegnemo velike visine i tješi kada povremeno padnemo", a dijele se rozi i plavi baloni.

Šetnja je planirana između 14 i 15 sati na relaciji Vječna vatra - Trg BiH, a program na Trgu BiH ispred zgrade Parlamenta BiH počinje u 15 sati.

Organizatori Dana tradicionalne obitelju su UG Svjetlo i NVO partneri, koji su skup zakazali kao znak prosvjeda povodom povorke ponosa na kojoj će se u centru Sarajeva promovirati i tražiti prava LGBT osoba u BiH.

Naveli su da je bitno očuvati tradicionalnu obitelj bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost te pozvali sve da skup prođe mirno i dostojanstveno bez nasilja, vrijeđanja i bilo kakvih transparenata i obilježja osim zastava Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba